İtalya'da Hocalı Katliamı'na yönelik adalet talepleri gündeme getirildi

TAKİP ET

İtalya'da parlamentonun üst kanadı Senatoda düzenlenen toplantıda Hocalı Katliamı'na yönelik adalet talebi ele...

İtalya'da parlamentonun üst kanadı Senatoda düzenlenen toplantıda Hocalı Katliamı'na yönelik adalet talebi ele alındı.

Senatoda, Avrupa Birliği (AB) Politikaları Komisyonu Başkanı Senatör Giulio Terzi'nin ev sahipliğinde, "Hocalı trajedisinden 31 yıl sonra uzlaşma ve barışın inşası için adaletin önemi" başlıklı bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya, Senatör Terzi'nin yanı sıra Azerbaycan'ın Roma Büyükelçisi Rashad Aslanov, İtalya İnsan Hakları Federasyonu Başkanı Antonio Stango ile İtalya Dışişleri Bakanlığı Kalkınma Dairesi Başkanı Emanuele Farruggia başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

Senatör Terzi, paneldeki konuşmasında, bugünün hem geçmişi hatırlama hem de adalet için mücadele etme günü olduğunu söyledi.

Terzi, 31 yıl önce Azerbaycan vatandaşlarının yaşadığı şiddet ile bugün Avrupa'da Ukrayna vatandaşlarının yaşadıklarının benzer şeyler olduğunu ifade etti.

Uluslararası Ceza Mahkemesinin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Terzi, "Hocalı trajedisinin tanınması, cezasızlık kültürünün hakim olamayacağına ve adaletin kalıcı barış ve istikrar için tek yol olduğuna yönelik mesaj vermek için hayati önemdedir." dedi.

Azerbaycan'ın Roma Büyükelçisi Aslanov da Hocalı'nın tarihlerinin acı bir parçası olduğunu vurgulayarak, "Siviller uyurken saldırıya uğradı. Onlar, Azerbaycanlı oldukları için öldürüldü. Bu bir soykırımdır." diye konuştu.

Aslanov, kendileri için barış ve geleceği inşa etmenin önemli olduğunu ve bunun adalet olmadan mümkün olmayacağını dile getirerek, "Hocalı konusunda biz intikam değil, adalet arıyoruz. Adalet elbet gelecek." ifadelerini kullandı.



Azerbaycan Hocalı katliamı İtalya İtalya Cumhuriyet Senatosu