İzmir'deki "Yağcıoğlu Apartmanı davasında" istinaf, gerekçeli kararını açıkladı

TAKİP ET

Kararda, fenni mesule verilen "meslekten men" kararı hukuka uykun bulunurken yaptığı iş ruhsatname gerektirmediği için müteahhide "meslekten men cezası" verilemeyeceği savunuldu

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, İzmir depreminde 11 kişinin hayatını kaybettiği Yağcıoğlu Apartmanı B Blok'a ilişkin davada yargılanan 2 sanığa verilen 13 yıl 4'er ay hapis cezasının gerekçesini açıkladı.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesinin gerekçeli kararında, 1993 yılında inşa edilen Yağcıoğlu Apartmanı B Blok'unun, projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlik nedeniyle yıkılmış olduğu görüşüne varıldığı belirtildi.

Gerekçeli kararda, yerel mahkemede, binanın müteahhidi ve fenni mesulünün asli kusurlu olduklarının ve bilinçli taksirle hareket ettiklerinin kabul edilerek haklarında hüküm kurulmasının hukuka uygun olduğu ancak sanıklara yanlış ceza tayin edildiği savunularak, şöyle denildi:

"Taksirli suçlar açısından temel cezanın belirlenmesinde Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 61/1. ve 22/4. madde ve fıkralarında yer alan ölçütlerden olan failin kusuru, meydana gelen zararın ağırlığı, suçun işleniş biçimi ile suçun işlendiği yer ve zaman nazara alınmak suretiyle aynı kanunun 3/1. maddesi uyarınca işlenen fiilin ağırlığıyla orantılı olacak şekilde maddede öngörülen alt ve üst sınırlar arasında hakkaniyete uygun bir cezaya hükmolunması gerekirken, asli kusurlu olarak taksirle 11 kişinin ölümüne ve 7 kişinin yaralanmasına neden olan sanıklar hakkında, adalet ve hakkaniyet kuralları uyarınca cezada orantılılık ilkesi gözetilerek alt sınırdan uzaklaşılmak suretiyle ceza tayini isabetli ise de temel cezanın alt sınırdan daha fazla uzaklaşılarak belirlenmesi gerekirken teşdidin derecesinde yanılgıya düşülmek suretiyle eksik cezaya hükmedilmiştir. Tayin edilen temel cezanın bilinçli taksir nedeniyle artırılması sırasında, bilinçli taksiri oluşturan eylemlerin nitelik ve niceliğine göre, yasal ve yeterli gerekçe gösterilmeden TCK'nın 22/3. maddesi gereğince temel cezanın üst hadden arttırılması suretiyle fazla cezaya hükmedilmiştir."

- Müteahhitlik yapması yasaklanamaz

Gerekçeli kararda, binanın inşasında fenni mesul olarak çalışan sanıklardan Orhan Ayber'in (81) 2 yıl süreyle meslekten men edilmesinin hukuka uygun olduğu belirtildi.

Daire, binanın müteahhidi Şerafettin Ağar (72) hakkında yerel mahkemenin verdiği "3 yıl süreyle mesleği yapmasının yasaklanması" kararını ise müteahhitlik ruhsatname gerektirmediği için hukuka uygun bulmadı. Gerekçeli kararda şöyle denildi:

"TCK'nin 53/6. maddesi uyarınca, bir mesleğin icrasının yasaklanabilmesi için ruhsatnameye bağlı olarak yürütülmesi gerekmekte olup, müteahhit olduğu anlaşılan sanık Şerafettin Ağar'ın yaptığı işin ruhsatnameye bağlı olarak yürütülen bir meslek olmadığı nazara alınmadan çalışma hürriyetini kısıtlayacak şekilde mesleğin icrasının 3 yıl süreyle yasaklanmasına karar verilmesi, kanuna, adalete ve hakkaniyete aykırı bulunmuştur. "

- Dava süreci

İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Yağcıoğlu Apartmanı B Blok'ta 11 kişi hayatını kaybetmiş, 7 kişi yaralanmıştı.

Davanın iddianamesinde, müteahhit Şerafettin Ağar ile binanın fenni mesulü Orhan Ayber'in "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verme" suçundan cezalandırılmaları istenmişti. Bina inşaatı sürveyanı A.A'nın henüz yakalanamadığı, binada yapılan tadilatın sürveyanı A.A'nın ise hayatını kaybettiğinin belirlendiği belirtilmişti.

İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucu sanıklara söz konusu suçtan 12 yıl 6'şar ay hapis cezası verilmişti. Sanıkların, TCK'nin 53/6. maddesi gereği geçici süreyle meslekten men edilmesine de hükmedilmişti.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi ise sanıklara verilen cezayı Yargıtay yolu açık olmak üzere 13 yıl 4'er aya çıkarmıştı.

DEPREM gerekçeli karar Yağcıoğlu apartmanı