İzmir Ticaret Odası meclis toplantısı yapıldı

TAKİP ET

İZMİR İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yönelik...

İZMİR İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yönelik çalışmanın işverene getireceği kıdem tazminatı yükünün, firmalara uygun faizli ve uzun vadeli kredi verilmesiyle hafifletilebileceğini söyledi.

Oda binasında gerçekleştirilen meclis toplantısında konuşan Özgener, Türkiye ekonomisinin 2023'teki seyrini yakından etkileyecek EYT ve asgari ücretin revize edileceğine ilişkin gelişmeleri takip ettiklerini belirtti.

EYT konusunun çözümünün, daha fazla gencin işgücüne dahil olmasını, asgari ücretin artırılmasının ise çalışanların ekonomik durumlarının ve alım gücünün iyileşmesini sağlayacağını belirten Özgener, her iki gelişmeyi de desteklediklerini ifade etti.

Özgener, çalışanların gelir vergisi dilimlerinde de güncelleme yapılmasını ve haklarının eksiksiz verilmesini, iş ve çalışma koşullarının sağlıklı işlemesi açısından önemli bulduklarını kaydederek, şöyle konuştu:

"EYT meselesinin çözülmesi ve asgari ücretin artışının, iş dünyamızın istihdam maliyetlerini daha da yükselteceğini de her fırsatta dile getiriyoruz. Bu durum, asgari ücret dışında kalan çalışanlarımıza da en az asgari ücrete yapılan zam kadar, artış yapmamız yükümlülüğünü de beraberinde getiriyor. Ayrıca, EYT ile hem kamu hem özel sektörde bir anda en yetkin gruptaki kıdemli ve nitelikli iş gücü kaybının yaşanması da öncelikli çözülmesi gereken konularımızdan. Kıdem tazminatı yükü ise iş dünyamız için çok önemli bir husus. Emekli olacak çalışan sayısına göre firmalara uygun faizli ve uzun vadeli Hazine kaynaklı bir Kredi Garanti Fonu (KGF) kredisi verilmesi bu yükü belki bir nebze hafifletebilir."

Özgener, Spor Toto 1. Lig'de tatil edilen Göztepe-Altay maçına değinerek, yaşananları münferit bir taraftar olayı gibi görmenin mümkün olamayacağını dile getirdi.

Olayların kentin hoşgörü kültürüne hiç yakışmadığını anlatan Özgener, "Toplumsal değerlerimizle hiç bağdaşmayan, holigan anlayışın kentimizin takımlarının tribünlerine yerleştiğini ne yazık ki bu elim olayla gözlemlemiş olduk." dedi.

- 210 gram ekmeğin fiyatı 5 lira oldu

İZTO Meclis Üyesi ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise küresel ekonominin yavaşladığı ve dünya genelinde enflasyonun yükseldiği bir dönemde olunduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Avrupalı şirketler için önde gelen tedarik merkezlerinden olduğunu kaydeden Eskinazi, "Ancak küresel resesyon ile navlun fiyatları da düşüyor. Avantajımızı kaybediyoruz." ifadelerini kullandı.

Eskinazi, katma değer yaratan önemli konulara odaklanmak gerektiğini vurguladı." diye konuştu.

Toplantıda, İZTO Ekmek ve Unlu Mamuller Grubu Meslek Komitesinin İzmir'de 3 liradan satılan 210 gram ekmeğin fiyatının 5 liraya çıkarılması teklifi oy birliği ile kabul edildi.

EKMEK İZTO Meclis