Kamboçya'da iki aktivist krala hakaretle suçlandı

TAKİP ET

Kamboçya'da hükümet karşıtı iki aktivist krala hakaretle suçlandı.Aktivistler Yim Sinorn ve Hun Kosal, sosyal...

Kamboçya'da hükümet karşıtı iki aktivist krala hakaretle suçlandı.

Aktivistler Yim Sinorn ve Hun Kosal, sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarda Kral Norodom Sihamoni'ye hakaret ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı.

Aktivistler çıkarıldıkları mahkemede, krala hakaretle ve Başbakan Hun Sen hakkındaki sosyal medya yorumlarında suça teşvik etmekle suçlandı.

2017'de feshedilen muhalefetteki Kamboçya Ulusal Kurtarma Partisi (CNRP) ile bağlantıları olduğu iddia edilen aktivistler Yim Sinorn ve Hun Kosal, başkent Phnom Penh'deki mahkemede suçlu bulunmaları halinde 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Diğer yandan Başbakan Hun Sen, Phnom Penh'de katıldığı bir mezuniyet programında yaptığı konuşmada, aktivistlerin gözaltına alınmasına değindi.

Hun Sen, aktivistlerin yaptığı sosyal medya paylaşımlarında, kendisinin bir törende Kral Norodom Sihamoni'ye saygısızlık yaptığını iddia ettiklerini aktardı.

Krala saygısızlık yapmadığını ve kralın mevkisini gasbetmediğini söyleyen Hun Sen, aktivistlerin monarşiyle arasını açmaya çalıştığını savundu.

Kamboçya'da krala ihanet yasası kapsamında suçlu bulunanlar 1 ila 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.

- HRW'den tepki

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Asya Direktör Yardımcısı Phil Robertson, aktivistlerin gözaltına alınmasına ilişkin yaptığı açıklamada, Hun Sen yönetimi altında ifade özgürlüğünün yok olacağını belirtti.

Robertson, bir hükümet töreni hakkında sosyal medyada görüş paylaşmanın suç olarak görülmemesi gerektiğini ifade etti.

Siyasi aktivistlerin gözaltına alınmalarını gerektirecek bir şey yapmadıklarına dikkati çeken Robertson, Yim Sinorn ve Hun Kosal'ın uzun süre gözaltında kalabilecekleri uyarısında bulundu.

Robertson, aktivistlerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılmaları çağrısı yaptı.

Kral Norodom Sihamoni ve Başbakan Hun Sen, Güneydoğu Asya Oyunları'nın meşale yakma törenine katılmıştı. Töreni televizyon yayınından izleyen aktivistler Yim Sinorn ve Hun Kosal, sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımlarda, Hun Sen'in Kral Norodom Sihamoni'ye saygısızlık ettiğini ileri sürmüştü.

Kamboçya Kamboçya Kralı Norodom Sihamoni