Kanada, Kamerun'daki barış görüşmelerinde önemli rol alacağını açıkladı

TAKİP ET

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Kamerun'da 800 bin kişinin yerinden edildiği ve binlerce kişinin öldüğü...

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Kamerun'da 800 bin kişinin yerinden edildiği ve binlerce kişinin öldüğü çatışmalara ilişkin barış görüşmelerinde önemli rol oynayacaklarını söyledi.

Joly, yaptığı açıklamada, Orta Afrika'nın batısındaki ülkede barışı getirebilecek ve kan dökülmesini sona erdirebilecek sürece girilmesi için çatışmaya dahil olan gruplarla anlaşma sağlandığını belirtti.

Anlaşmanın, barışa ve çatışmadan etkilenen siviller için daha kapsayıcı bir geleceğe yönelik kritik ilk adım olduğunu vurgulayan Joly, "Kamerun'da 2017'den bu yana 6 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği krizin yüküne siviller maruz kalıyor." dedi.

Joly, 2017'den bu yana süren çatışmalarda yaklaşık 800 bin kişinin yerinden edildiğini ve 600 bin çocuğun eğitime tam erişiminin olmadığını aktararak, ülkesinin, Kamerun'da barış ve güvenliği teşvik, demokrasi ve insan haklarına desteği güçlendirme taahhüdü çerçevesinde barış sürecini kolaylaştırma yetkisini kabul ettiğini kaydetti.

Kamerun Cumhuriyeti, Ambazonya Yönetim Konseyi ve Ambazonya Savunma Kuvvetleri, Afrika Halk Kurtuluş Hareketi ve Güney Kamerun Savunma Kuvvetleri, Geçici Hükümet ve Ambazonya Koalisyon Grubu söz konusu barış sürecine dahil oldu.

Birleşmiş Milletler, devlet güçlerinin silahlı gruplarla karşı karşıya geldiği çatışmanın bedelini sivillerin ödediğini belirtmişti.

Ayrılıkçı gruplar, ülkenin 1961-1972'deki federalizme geçişinin yıl dönümü 1 Ekim 2017'de "Ambazonya" adını verdikleri sembolik devlet kurduklarını açıklamış ve resmi dili de İngilizce ilan etmişlerdi.

Kamerun Kanada