Kanada parlamento heyeti, Tayvan'ı ziyaret etti

TAKİP ET

Kanada parlamentosundan bir grup milletvekili, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'ı ziyaret etti.Tayvan...

Kanada parlamentosundan bir grup milletvekili, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'ı ziyaret etti.

Tayvan ajansı CNA'nın haberine göre, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nın Savunma Komitesi Başkanı John McKay'in başkanlık ettiği 10 kişilik heyet, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüştü.

McKay görüşmede Çin ordusunun Ada çevresinde düzenlediği askeri tatbikatın yol açtığı tehdidin kendilerini Tayvan'ı ziyaret etmekten caydırmadığını vurgulayarak, "Çin'in (Tayvan'a yönelik) müdahale ve etki operasyonları, demokratik uluslar olarak farkındalığımızı artırarak bizi tehlikeye karşı bir araya getiriyor." dedi.

Çin'in askeri tatbikatlarıyla Ada üzerinde kurduğu baskının "faydasız" olduğunu, Tayvan'ı dünyanın gündeminin merkezine taşımaktan başka işe yaramadığını ifade eden McKay, ziyaretlerinde Tayvan'da demokrasinin ve refahın nasıl bir arada güçlenerek sürdürüldüğüne tanıklık ettiklerini vurguladı.

Tayvan lideri Tsai, görüşmede, Kanadalı milletvekillerinden Tayvan'ın Kapsamlı ve İlerici Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşması'na (CPTPP) katılımı için destek isterken, ortak değerleri korumak için işbirliğini derinleştirmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Heyetin ziyareti Çin'in Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in Orta Amerika ve ABD ziyaretlerinin ardından Tayvan çevresinde başlattığı tatbikatın ardından geldi.

Çin ordusu, Tsai'nin 7 Nisan'da tamamladığı ziyaretlerin hemen ertesinde, 8 Nisan'da Ada çevresinde kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığı müşterek askeri tatbikata başladığını duyurmuştu.

Üç gün süren tatbikatta, 8 Nisan'da 71 hava aracı ve 9 gemi, 9 Nisan'da ise 70 hava aracı ve 11 gemi, 10 Nisan'da ise 91 hava aracı ve 12 gemi Ada çevresinde görülmüştü.

Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasındaki ayrılık ve egemenlik ihtilafı hala devam ediyor.

Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak, Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.

Çin John McKay Kanada parlamento heyeti Tayvan ziyaret