Karadağ'da cumhurbaşkanı kanununa ilişkin değişiklik protesto edildi

TAKİP ET

PODGORİCA Karadağ'ın başkenti Podgorica'da, Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic'in hükümet kurmadaki...

PODGORİCA Karadağ'ın başkenti Podgorica'da, Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic'in hükümet kurmadaki yetkilerinin kısıtlanması "anayasal darbe" olarak nitelendirildi.

Karadağ Meclisinin bugün aldığı karara tepki göstermek amacıyla bir araya gelen gruptakiler meclis binası önünde toplandı.

Ellerinde "İhanet" ve "Hükümet Seçimden Korkuyor" yazılı dövizler taşıyan gruptakiler, cumhurbaşkanı kanununa ilişkin değişiklik yapılmasını "anayasal darbe" olarak tanımladı.

Cumurbaşkanı Djukanovic'in lideri olduğu Sosyalistlerin Demokratik Partisi (DPS) milletvekillerinden Nela Savkovic Vukcevic ve Sosyal Demokrat Parti (SDP) milletvekilli Draginja Vuksanovic Stankovic de gösteriye katıldı.

Stankovic, hukuka aykırı bir durumla karşı karşıya kaldıklarını, muhalefet partileri Demokratik Cephe (DF), Birleşik Reform Eylemi (URA) Halk Hareketi ve Demokratların erken genel seçime karşı olduğunu savundu.

Bu arada, bir grubun polis barikatlarını aşarak meclis binasına girmeye çalıştığı gözlendi.

Öte yandan, Karadağ Meclisi, Sırp yanlısı partilerin oluşturduğu DF ittifakınca teklif edilen, "cumhurbaşkanının hükümeti kurma görevini kimseye vermemesi halinde meclis çoğunluğunun desteğine sahip adayın görevi üstlenmesini" öngören yasal düzenlemeleri onayladı.

Cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan bu yasal düzenlemeyle, Djukanovic'in daha önce hükümeti kurma görevini vermeyi reddettiği Miodrag Lekic, başbakanlık görevine getirilebilecek.

- Karadağ'daki siyasi kriz

Karadağ'da Dritan Abazovic başbakanlığındaki hükümetin 20 Ağustos'ta güvenoyu alamaması üzerine başlayan yeni hükümet kurma süreci, siyasi krize dönüşmüştü.

Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porfiriye ile ülkedeki Sırp Kilisesi'ne "resmi statü" kazandırmak adına imzaladığı "temel anlaşma" ile tartışmalara neden olan Abazovic liderliğindeki hükümet, Karadağ Meclisinde yapılan oylama sonucu düşmüştü.

Ülkedeki Sırp yanlısı partiler, Cumhurbaşkanı Djukanovic'e yeni hükümeti kurmak için Lekic'in ismini iletirken Djukanovic, gerekli şartları yerine getirmediği için hükümeti kurma görevini Lekic'e vermeyi reddetmişti.

Djukanovic, erken genel seçime gidilmesini talep etmiş, bunun 2023 başında olabileceğini duyurmuştu.

Anayasal darbe Karadağ protesto