Katar ramazan kampanyalarıyla 60 ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşmayı hedefliyor

TAKİP ET

Katar Hayır Kurumu, Katar Kızılayı gibi çeşitli kurum ve kuruluşların iş birliğiyle organize edilen yardımlar kapsamında onlarca ülkedeki yoksul ailelere destek sağlanıyor

AHMED YUSUF BİTMEZ - Körfez'in küçük Arap ülkesi Katar, geleneksel iftar programları ve kumanya dağıtma kampanyalarıyla bu ramazanda 60 ülkeye yardım eli uzatmayı amaçlıyor.

Katar, ramazan yardım kampanyalarını çeşitli kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle organize ediyor.

Bu kapsamda onlarca ülkedeki ihtiyaç sahibi yoksul ailelere yiyecek ve mali yardımların yanı sıra sağlık ve eğitim alanlarında da çeşitli destekler sağlıyor.

- Katar Hayır Kurumu

Ülkenin önde gelen dayanışma örgütlerinden Katar Hayır Kurumu, 40 ülkeyi kapsayan bir yardım kampanyası başlattı.

Yerel basındaki haberlere göre, Katar Hayır Kurumunun yardım kampanyasında 118 milyon riyal (32,4 milyon dolar) toplanması hedefleniyor.

Kurum yetkililerinden Hamad Fahru, ramazan ayında bağışlarla yapılan yatırımlara dikkati çekmek için bu yıl yardım kampanyalarını "Etkili Ramazan" adıyla düzenlediklerinin altını çizdi.

Fahur, yardım kampanyaları kapsamında "iftar programları, gıda kumanyaları, fitre zekatlarını dağıtma, bayram kıyafetleri dağıtma, yetimlere bayramlık dağıtma" çalışmaları yürüteceklerini aktardı.

İftar programlarını Katar'ın birçok bölgesinde organize edecek Katar Hayır Kurumu, ülkedeki iftar programları kapsamında 108 bin işçiye 1,8 milyon riyal (494 bin dolar) değerinde mobil araçlarla ikramda bulunacak.

Katar Hayır Kurumu yetkililerinden Nevaf el-Hamadi de "Etkili Ramazan" kampanyasıyla 40 ülkeye yardım eli uzatmayı hedeflediklerini söyledi.

Hamadi, yardım kampanyalarıyla doğal afetler ile krizlerden etkilenen Suriye, Türkiye, Somali, Bangladeş ve Filistin gibi ülkelerde ramazan programları gerçekleştireceklerine işaret etti.

- Katar Kızılayı

Katar Kızılayı, "Önce insanlık: Cömertliğiniz armağandır" sloganıyla ramazanda başlayıp yıl sonuna kadar sürmesi planlanan ve Katar’ın yanı sıra 18 ülkeden 720 bin kişinin faydalanacağı bir kampanya başlattı.

Katar Kızılayı, 21 yıldır her ramazan ayında bu tür yardım kampanyaları düzenliyor.

Kızılay, bu kapsamda, yerinden edilen kişilere ev inşa etmek, su kuyusu açmak, üretici aileler için proje finansmanı ve gıda yardımı gibi alanlarda hizmet veriyor.

Özellikle insani krizlerin yaşandığı ülkelerde, ihtiyaç sahibi aileler için ekmek üretimi desteği, hastaların tedavi edilmesi, borçlulara yardım ve yoksul ailelerin geçimini üstlenmek gibi projeler yürütülüyor.

Katar haber ajansı QNA'ya göre, Katar Kızılayı, 2016-2022 yıllarında 57 ülkede 63 milyon kişinin yararlandığı yaklaşık 900 milyon dolar değerinde yardım projeleri hayata geçirdi.

- Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı

Katar Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı da çeşitli vakıflar aracılığıyla ramazan ayında yardım kampanyaları düzenliyor.

Bakanlığın, art arda dördüncü kez ramazan ayında başlattığı “Bağış Sepeti” kampanyasıyla Katar’daki ihtiyaç sahiplerine ve işçilere gıda yardımı yapılıyor.

Bakanlık ayrıca aynı alanda faaliyet gösteren vakıfların ortaklığında engelliler, hastalar ve çevreyi geliştirmek için projeler yürütüyor.

Bakanlığa bağlı Vakıflar Genel İdaresi de genellikle nüfusun fazla olduğu 10 bölgede toplu iftarlar düzenliyor.

Katar Vakıflar Genel İdaresi Müdür Yardımcısı Muhammed bin Yakup el-Ali, yerel basına yaptığı açıklamada, Bakanlığın bu yıl günlük 10 bin kişiye iftar temin etmeyi planladığını söyledi.

- Diğer sivil toplum kuruluşları

Katar’daki diğer sivil toplum kuruluşları da ramazanın gelişiyle yardım kampanyaları için kolları sıvadı.

Gençlere iş imkanı sağlayan Silatech Vakfı, “bağışın geçim kaynağıdır” sloganıyla başlattığı ramazan kampanyasıyla dünya çapında ötekileştirilmiş gençlere iş ve geçim imkanı sunuyor.

Kampanya kapsamında Silatech Vakfının özellikle Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da gençliği güçlendirmeyi amaçlayan projelerine kaynak ayrılması hedefleniyor.

Katar, insani yardım çalışmalarının standartlarını belirlemek, bunları organize etmek ve denetlemek amacıyla “Hayır İşleri Düzenleme Kurumu”nu hayata geçirdi.

Kurumun verilerine göre, Katar’da yardım kuruluşları için insani yardım müdahale haritasının genişletilmesiyle 10'dan fazla özel yardım kuruluşu Hayır İşleri Düzenleme Kurumu’na kayıt yaptırdı.

Katar katar hayır kurumu ramazan yardımları