Kayseri'de 89 Milyon liralık işi 17 Milyona yap dediler, 119 Milyona mı verdiler?

TAKİP ET

Kayseri'de yılan hikâyesine dönen Sahabiye Kentsel Dönüşüm Blokları ihalesinde Kayseri Kamu Müteahhitleri Derneği'nden çok koşulacak iddia. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, '89 Milyon liralık işi 17 Milyona yap dedi, 119 Milyona mı verdi?' Kayseri gündemine oturacak açıklama ve detayları.

Kayseri'de yılan hikâyesine dönen Sahabiye Kentsel Dönüşüm Blokları ihalesinde, Kayseri Kamu Müteahhitleri Derneği'nden çok koşulacak iddia.

Kayseri Kamu Müteahhitleri Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada;

"Kayseri Kamu Müteahhitleri Derneği olarak kamu ihalelerinde yaşanan olaylardan haberdar olup, kamu kaynaklarının boşa harcanmasını engelleme sözümüz var. Bu doğrultuda kamuoyuna bir bilgilendirme metni paylaşmak istiyoruz.

MALİYETLER 5-6 KATI ARTTI!

Sahabiye Kentsel Dönüşüm Bloklarından A4 Blok inşaatı işi, ihale tarihinden bu yanainşaat maliyetlerinin 5-6 katına çıkmasına rağmen, yükleniciden 17 milyon TL karşılığında işin tamamlanması istenmişti.

BELEDİYENİN HESABI 89 MİLYON LİRA

Ancak İnşaatın tamamlanma ihalesi 18.04.2023 tarihinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığında ise A4 blokun kalan işleri için Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin hesaplamış olduğu yaklaşık maliyet 89 milyon TL olarak hesaplanmıştır.

YENİ İHALE TUTARI 119 MİLYON LİRA 

Firmalar ve iş insanları, piyasa maliyetlerin 5 katına çıkmasından dolayı işlerini yapamadılar.Ihale yasaklısı oldular. Ayrıca kamu kurumlarının işverenleri maruz bıraktığı haksız uygulamalar nedeniyle belediyelere güvenlerini kaybettiler. Bu sebeplerden ihaleye yalnızca 2 firma katıldı ihale teklifi 119 milyon TL olarak gerçekleşti.

Tekrar edecek olursak;

İlgili Belediye tarafından, yüklenicinin işi tamamlamasını istediği tutar :17 Milyon TL

İlgili Belediyenin yeniden ihale için hazırladığı yaklaşık maliyet: 89 Milyon TL+Fiyat Farkı

İlgili Belediyenin yeni ihale sonrası sözleşme imzalamaya hazırlandığı tutar: 119 Milyon+Fiyat Farkı İilgili Belediye, kendi hesapladığı yaklaşık maliyetin %35'i kadar aşırı yüksek fiyat olan 119 milyon TL+fiyat farkı vererek sözleşme imzalamayı planlamaktadır. Bu uygulama, tarafımızdan, kamu vicdanında ve kanunlar önünde hesap verilemeyecek ve daha önce görülmemiş bir uygulama olarak değerlendirilmektedir. İlgili Belediye hesap hatası mı yapıyor? Milletin kaynakları umursanmıyor mu? Diğer kurumlarda %10-20 İndirim yapılarak ihale edilen işler, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nde neden %35 artış ile ihale edildi.

KAMU MÜTEAHİTLERİ BATTI!

Bu vesile ile soruyoruz yerli ve milli kamu müteahhitlerini bu kaynak israfı ortamı oluşsun diye mi batırdınız?

İhale yasaklarını kaldırın, kamu müteahhitlerinin sorunlarına çözüm bulun, katma değer üreten, istihdam sağlayan firmalarımıza zulmetmeyi bırakın, bırakın kiişler aşırı yüksek fiyatlara değil indirim yapılarak ihale edilsin.

KAMU KAYNAKLARI HEDER EDİLDİ

Bu örnek sadece bir işe ait. Ülkemizde bunun gibi binlerce ihale sonucu oluştu. Kamu kaynakları heder edildi ve bunun sebebi mevcut hükümetin uyguladığı kötü ekonomi yönetimi ve sonrasında aslında çok basit olan çözümü inatla çözümsüzlüğe sürüklenmesidir.

BU KAYIP KİMLERE KAZANÇ OLUYOR?

Lütfen ülkeye ve üretmeye olan inancımızı daha fazla zedelemeyin. Ekonomik krizi sadece dış veya iç güçlere bağlamayın ve esnafımızın sıkıntılarını daha fazla arttırmayın. Ekonomik sorunların ana nedeni halkın sorunları için değil, sadece koltuklarını korumak için çözüm üretemeyen, ilgisiz ve yetersiz yöneticilerdir. Lütfen işletmelerin önünü açın ve rekabeti destekleyin. Siyaseti sadece koltuklar için değil, halkın yararına yapın.

Kamu müteahhitleri bu ülkenin hem kazanan hem de kazandıran değerleridir neden yok etmeye çalışıyorsunuz. Bu kayıp kimlere kazanç oluyor?" ifadeleri kullanıldı.

Kayseri Kayseri Gündem Kayseri Büyükşehir Belediyesi Sahabiye Kentsel Dönüşüm Göker Gözütok Kayseri Olay Kayseri Büyükşehir Belediyesi İhale sahabiye mahallesi