Kayseri, Konya, Sivas, Adana, Ankara, Aksaray'da faylarda oluşan magnitüd değerleri ürküttü

TAKİP ET

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, 'Deprem için gün verenlere inanmayın!' dedi ve Kayseri, Konya, Sivas, Adana, Ankara, Aksaray gibi illerde faylarda oluşan magnitüd değerlerini paylaştı.

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, 27 Mayıs 2023 tarihinde hazırladığı faylarda oluşan magnitüd değerlerini paylaştı.

DEPREM ANİDEN GELMEYECEK!

Serkan İçelli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada;

"27 mayısta hazırladığım haritayı kaydedin. Fayların tek seferde maksimum üretebileceği magnitud değerleri hesapladım.

DEPREM İÇİN GÜN VERENLERE İNANMAYINIZ

İstisna olan ise M=7 üzeri depremin aniden gelmeyeceği ve sıkı takip edersek yakalayabilecegimizi umuyorum. Hiçbir deprem için gün verenlere inanmayınız..."

MAGNİTÜD NEDİR? MAGNİTÜD NE ANLAMA GELİR?

Magnitüd, yer kabuğunun veya levhaların bir deprem anında boşalan jeolojik enerji potansiyelinin, sismik aletler tarafından ölçülen değeridir. Deprem levhaların hareket etmesi sonucu oluşan fay hatların çatlaması nedeniyle oluşur.

Haritada çizili fayların üretebilecekleri en yüksek deprem magnitudleri ise olası bir hata payına istinaden "yazılı olan rakamların 1 yada 2 değer aşağısı her zaman olasıdır," cümlesi ile önemle belirtilmiş. 

KAYSERİ, SİVAS, ADANA , NİĞDE, OSMANİYE, HATAY, GAZİANTEP, KONYA, ANKARA MAGNİTÜD DEĞERİ

Kayseri, Sivas, Adana ve Niğde illerini etkileyebilecek fay hatlarının magnitüd değeri 6.5 olarak belirtilmiş.

Yine Adana, Osmaniye, Hatay ve Gaziantep bölgelerinde tespit edilen magnitüd değeri fayların bulunduğu alanlara göre 7.0, 6.2, 6.0 arasında değişiyor.

Konya'yı etkileyebilecek fay hattı magnitüd değeri 5.0, Ankara'yı etkileyebilecek fay hattı magnitüd değeri ise 5.7 olarak hesaplanmış.

Türkiye geneline ait fay hattı magnitüd değerleri ise yine aynı haritada yer alıyor.

TEK BAŞIMA KENDİ MALİ GÜCÜMLE TEK TEK FAYLARI İNCELİYORUM

Serkan İçelli, sosyal medya paylaşımının devamında ise;

"Evet tek başıma kendi mali gücümle tek tek fayların durumunu inceliyorum ve bundan hiç gocunmuyorum...

Ulaşamadığım yerlerin ise birçok parametresini hesaplayıp tespit etmeye çalışıyorum. Alintılayip aptalca yorum yapanların hasetlerin çatlaması serbest..." ifadelerini kullandı.

Kayseri Kayseri deprem Konya Konya deprem Sivas Sivas deprem Adana Adana deprem Ankara Ankara deprem Aksaray Aksaray deprem Serkan İçelli Magnitüd