Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ı kabul etti

TAKİP ET

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü. Kazakistan...

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Tokayev, resmi temaslarda bulunmak üzere ilk kez ülkesine gelen ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile başkent Astana’da bir araya geldi.

Tokayev, görüşmede, diplomatik ilişkilerin tesis edildiği andan beri Kazakistan ile ABD arasında hem ikili hem çok taraflı formatlarda örnek işbirliği inşa edildiğini söyledi.

Bu ziyaretin özellikle iki ülke arasındaki stratejik işbirliğine yeni ivme kazandırma açısından önemli olduğunu vurgulayan Tokayev, "Güvenlik, enerji, ticaret ve yatırım gibi stratejik öneme sahip alanlarda çok iyi ve güvenilir uzun vadeli ortaklıklarımız var. Bundan dolayı bu iş birliğinin daha da geliştirilmesi için hazırız. ABD’nin bağımsızlığımız, toprak bütünlüğümüz ve egemenliğimiz için sürekli ve güçlü desteğine olan takdirimizi ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

Tokayev, ikili ekonomik işbirliğine de değinerek, ABD’nin 62 milyar doları aşan toplam yatırımıyla Kazakistan’ın en büyük yatırımcılarından biri olduğunu aktardı.

ABD’nin C5+1 formatındaki işbirliğini genişletme çabalarını memnuniyetle karşıladığını kaydeden Tokayev, Orta Asya Devletleri ile ABD’nin dışişleri bakanlarının Astana’da bir araya gelmesinin önemine dikkati çekti.

- "Güçlü ilişkimiz var ve bu daha da güçlenecek"

Blinken da gösterdiği misafirperverliği için Tokayev’e teşekkür etti.

30 yılı aşkın süredir ikili düzeyde kaydedilen ortaklığı ilerletmenin önemini vurgulayan Blinken, "Son yıllarda önemli başarılar elde ettik. Güçlü ilişkimiz var ve bu daha da güçlenecek. Bizim yönümüz bu." dedi.

Blinken, bunun yanı sıra bugün bir araya geleceği Orta Asyalı mevkidaşlarıyla bölgeyi birleştirmek, daha güçlü bağlar oluşturmak için somut çalışmaları ele alacaklarını belirterek, "Bunun hem Orta Asya halklarına hem de ABD’ye fayda sağlayacağını düşünüyorum. En üst düzeyde işbirliği yapma niyetindeyiz. Burada bulunmaktan ve işbirliğimizin güçlenmesine katkı sağlamaktan çok memnunum." ifadesini kullandı.

ABD ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Kazakistan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev