Kırgızistan'daki toplantıda uluslararası aktörlerin Orta Asya ülkelerine ilgisi ele alındı

TAKİP ET

Kırgızistan'da düzenlenen "Orta Asya Beşlisi Jeopolitik Aktörlerin İlgi Odağı" konulu toplantıda, uluslararası...

Kırgızistan'da düzenlenen "Orta Asya Beşlisi Jeopolitik Aktörlerin İlgi Odağı" konulu toplantıda, uluslararası aktörlerin Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirme girişimleri konuşuldu.

Kırgızistan Uzman Girişimleri Merkezi tarafından başkent Bişkek'te bir otelin konferans salonunda gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısında uzmanlar, son bir yılda Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan devlet başkanlarının katılımıyla yapılan C5+1 formatındaki zirvelerin sonuçlarını değerlendirdi.

Merkez Başkanı İgor Şestakov, son dönemde Orta Asya ülkeleriyle yapılan C5+1 formatındaki zirvelerle bölgenin önem kazandığını söyledi.

Siyaset uzmanı Baktıbek Saipbayev, Orta Asya bölgesinin tarihinde en ilginç dönemi yaşadığını belirterek, uluslararası aktörlerin burada su, yer altı kaynakları ve ulaşım koridorları için rekabette olduğunu kaydetti.

Jeopolitik uzmanı Murat Suyunbaev ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gelecek hafta Kırgızistan'a yapacağı ziyaretin bölge için önemli olduğunu ifade etti.

Ekonomi uzmanı Kubat Umurzakov da Rusya ve Çin'i rakip gören uluslararası aktörlerin, bu iki ülke arasında bulunan Orta Asya ülkelerine büyük önemle yaklaştığını vurguladı.

Siyaset uzmanı Bakıt Cumagulov, Suriye'de uluslararası koalisyonun operasyonlarını durdurması, Afganistan'dan koalisyon güçlerinin ayrılması ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle Orta Asya'nın yeniden önem kazandığını dile getirdi.


Kırgızistan Orta Asya coğrafyası yuvarlak masa toplantısı