Kırgızistan Dışişleri Bakanı Kulubayev, ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüştü

TAKİP ET

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev'in, Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleşen Orta...

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev'in, Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleşen Orta Asya-ABD Dışişleri Bakanları Zirvesi kapsamında, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştüğü bildirildi.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Kulubayev ile Blinken görüşmesinde, gündemdeki konular, gelecek vadeden işbirliği alanları ve 2023 yılı ortak işbirliği planları ele alındı.

Bakan Kulubayev, yeni teknolojilere ve modern üretime sahip Amerikan şirketlerini yeşil ekonomi, enerji, dijitalleşme ve diğer karşılıklı çıkar alanlarına yatırım yapmaya davet etti.

Kırgızistan vatandaşlarının, Suriye'den ülkelerine geri gönderilmesinde sağlanan yardım için Amerikan tarafına şükranlarını dile getiren Kulubayev, bu sürecin yakın zamanda tamamlanması temennisinde bulundu.

Bakan Blinken da görüşmede Amerikan tarafının, Kırgızistan'ın bölgesel istikrar ve güvenliğin güçlendirilmesinde bir faktör olarak devletlerarası sınır sorunlarını çözme çabalarını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Taraflar özellikle ticari, ekonomik ve yatırım işbirliğini güçlendirme fırsatlarına dikkati çekerken, Orta Asya'da bölgesel istikrar ve güvenliği sağlamak için ortak çalışmaya devam etmekte kararlı olduklarını vurguladı.

2023 yılı ortak iş birliği planları ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev