KKTC'de "Kıbrıs Sorunu: Çevresel Zorluklar ve Enerji Güvenliği" konferansı başladı

TAKİP ET

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Kıbrıs Sorunu: Çevresel Zorluklar ve Enerji...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Kıbrıs Sorunu: Çevresel Zorluklar ve Enerji Güvenliği" konferansının ilk oturumu gerçekleştirildi.

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) ev sahipliğinde yapılan ve dünya enerji piyasasında Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'ın rolünün ele alındığı konferansın açılış konuşmasını, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yaptı.

Savaşlar ve ekonomik krizler nedeniyle dünyada pek çok sorun yaşandığını belirten Tatar, "Bizim nesil sorunları çözemedi. En azından gelecek nesillere sorunlarını aşabilecekleri bir dünya bırakmazsak sorunlar derinleşerek büyüyecek." ifadesini kullandı.

Tatar, iklim değişikliği ve enerji güvenliği gibi sorunların gelecek nesilleri tehdit ettiğine dikkat çekerek, "Biz dünya liderleri ve büyük şirketlerin yöneticileri daha hesap verebilir olmalı ve daha fazla aksiyon almalı." diye konuştu.

Konferansın ilk oturumunda, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, YDÜ İnşaat ve Çevre Mühendisliği Fakültesi Dekanı ve Konferans Başkanı Hüseyin Gökçekuş, Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı Cihat Yaycı, Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Aygün Attar, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Başkanı Tunç Adanır ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Kıdemli Öğretim Görevlisi Necdet Pamir çevrim içi konuşma yaptılar.

YDÜ'nün öncülüğünde dünya genelinde 40'ın üzerinde üniversite ve kurumun desteği ile düzenlenen konferans, 80 konuşmacı ve 100'ün üzerinde araştırmacı ve uzmanın katılımıyla 3 gün boyunca ayrı oturumlar şeklinde devam edecek.

Konferansta, enerji güvenliğine ilişkin güncel sorunlar, son zamanlarda ülke sınırlarının ötesinde bir etki ile ortaya çıkan ana kırılganlıklar ve zorluklar, Doğu Akdeniz Bölgesi ve Kıbrıs'a odaklanılarak incelenecek. Ayrıca, bu gelişmelerin siyasi ve politik sonuçları ve KKTC'nin bu hareket tarzındaki rolü de tartışılacak. İklim değişikliği ve enerji kıtlığı arasındaki ilişki ile Doğu Akdeniz'deki iklim değişikliğinin etkisini azaltmak ve enerji kıtlığını çözmek için alternatif çözümler de ele alınacak.

“Kıbrıs Sorunu: Çevresel Zorluklar ve Enerji Güvenliği” KKTC Yakın Doğu Üniversitesi