KKTC Meclis Başkanı Töre, Ticaret Bakanı Bolat ve heyetini Cumhuriyet Meclisi'nde kabul etti

TAKİP ET

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Zorlu Töre, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Zorlu Töre, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile beraberindeki heyeti Cumhuriyet Meclisi'nde kabul etti.

Cumhuriyet Meclisi Şeref Salonu'ndaki kabulde, Bakan Bolat'a TBMM Türkiye–KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Orhan Erdem ve beraberindeki diğer yetkililer eşlik etti. Görüşmede Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Meclis İdari Amiri Milletvekili Yasemi Öztürk ve Başkanlık Divanı üyesi Milletvekili Fırtına Karanfil de hazır bulundu.

Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak ekonomik ve ticari ilişkilerde KKTC ile "en çok iş yapan, yolları kesişen bakanlık" konumunda olduklarını belirterek, "hem bir iade-i ziyaret yapmak hem de çeşitli müjdeler adaya getirmek" için 150 kişilik bir heyetle KKTC'ye ziyarette bulunduklarını ifade etti.

Amcaoğlu ile bugün üç anlaşmaya imza attıklarına, Maliye Bakanlığı ile de işbirliği anlaşması imzalayacaklarına ve esnafa yönelik 150 milyon liralık bir paket açıkladıklarına işaret eden Bolat, KKTC'deki temasları kapsamında çok verimli görüşmeler yaptıklarını ve ayrıca KKTC'nin "çok iyi bir gelişme" gösterdiğini gözlemleme fırsatı bulduğunu söyledi.

Bolat, Türkiye ve KKTC'nin birlikte çok daha fazla büyüyeceğini ve gelişeceğini kaydederek, "Ve şunu fark ettim, Türkiye’nin son 20 yıldaki büyük gelişimi; sanayi, alt yapı, üst yapı, hizmetler ve ekonomideki gelişmesi buraya da ciddi bir yansıma yapmış. Ondan da çok memnun oldum." dedi.

Bakan Bolat, konuşmasında, "KKTC ve Türkiye’nin iki devlet bir millet" olduğunu da vurguladı.

- "Biz aynı milletin insanlarıyız"

Meclis Başkanı Töre de kabulde yaptığı konuşmada, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sizlerin de vatanıdır, sizlerin de milli devletidir… 'Ne mutlu Türk'üm' diyen herkesin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sahip çıkması gerekiyor. Biz, aynı milletin insanlarıyız" diye konuştu.

Türk milletinin yükselmesi için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını belirten Töre, "Türkiye’nin yeni yüzyılı mutlaka çok daha anlamlı, daha heybetli olacaktır. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Dünya 5'ten büyüktür' ifadesi bu işareti en güzel şekilde veren bir sözdür." ifadesini kullandı.

Töre, Ekonomi ve Enerji Bakanlığının Türkiye Ticaret Bakanlığı ile daha derin ilişkiler içerisinde olması ve birtakım eksiklikler varsa onları da düzelterek daha iyi günlere gidilmesi yönündeki temennisini dile getirdi.

Meclis Başkanı Töre ayrıca, KKTC ile Türkiye arasında birçok konuda "entegre yapının" mevcut olduğunu, ticaret alanında da "daha entegre bir yapının" olması gerektiğine inandığını kaydetti.

Hükümetin de bu görüşte olduğunu aktaran Töre, "Dolayısıyla hep birlikte yolumuza devam edeceğiz." diye konuştu.

Töre, "Doğu Akdeniz ve Kıbrıs üzerinde büyük oyunlar oynanıyor ama Türkiye güçlü olduğu sürece bu oyunlar bozulacaktır." ifadesini kullandı.

Kabulde, Töre ve Bolat'ın açıklamalarının ardından hediye teatisi yapıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Meclis Başkanı Zorlu Töre Ticaret Bakanı Ömer Bolat