Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, aşırı sağın Latin Amerika'da demokrasi istemediğini belirtti

TAKİP ET

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, aşırı sağın Latin Amerika'da demokrasi istemediğini söyledi.Şili'ye...

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, aşırı sağın Latin Amerika'da demokrasi istemediğini söyledi.

Şili'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Petro, Şilili mevkidaşı Gabriel Boric ile bir araya geldi.

Petro, Boric ile baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Brezilya'da dün yaşanan Kongre baskınını kınayan Petro, "Amerika'daki demokratik anlaşma tehlikede, aşırı sağ demokrasiyi istemediğini gösterdi. Bu sadece Brezilya'nın sorunu değil, aynısı Washington'da da oldu." ifadesini kullandı.

Petro, Brezilya'da yaşananların darbe girişimi olduğunu savunarak, Amerikan Devletleri Örgütüne (OAS) acil toplantı çağrısında bulunmuştu.

Boric de Brezilya'da devlet kurumlarına yönelik saldırının kabul edilemeyeceğini belirterek, "Latin Amerika'nın izlediği yol geri dönülemez derecede demokratiktir." dedi.

- Bolsonaro'nun partisi baskını eleştirdi

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun partisi Liberal Parti (PL) lideri Valdemar Costa Neto da yayımladığı bir videoda, Kongre saldırısını kınayarak, "Brasilia'daki olaylar hepimiz için utanç vericidir. Yaşananlar ne bizi ne de Bolsonaro'yu temsil ediyor." dedi.

Aşırı sağcı Bolsonaro destekçisi valiler de dün yaptıkları açıklamalarda, Kongre baskınını doğru bulmadıklarını duyurmuştu.

- Brezilya'daki olaylar

Brezilya'da dün ordunun müdahalede bulunması talebiyle slogan atan eski Devlet Başkanı aşırı sağcı Bolsonaro taraftarları, polis bariyerini aşarak Ulusal Kongre binasına girmişti.

Protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gazla müdahale eden polis, grupların daha sonra Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binasına zorla girmesine engel olamamıştı.

Ulusal Kongre ve Devlet Başkanlığı Sarayını basan Bolsonaro destekçileri, güvenlik güçlerince bu binalardan çıkartılarak kontrol sağlanmıştı.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva'nın, Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkemeyi basan göstericilere müdahale emri sonrası 150 gösterici gözaltına alınmıştı.

- Bolsonaro destekçileri orduyu müdahaleye çağırmıştı

Brezilya'da 30 Ekim 2022'de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde sol görüşlü Lula da Silva yüzde 50,9, aşırı sağcı Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Bolsonaro destekçileri önce ülkede günlerce süren otoyol kapatma eylemleri yapmış, ardından da ordu karargahları önünde düzenledikleri gösterilerde silahlı kuvvetleri Lula'nın devlet başkanlığı görevini devralmasına karşı müdahaleye çağırmıştı.

Ülkede cumhuriyetin ilanının 123. yıl dönümü olan 15 Kasım'da Bolsonaro yanlıları, başkent Brasilia, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Recife ve Belen şehirlerinde orduyu Lula'ya karşı müdahale için askeri karargahların yakınında gösteriler düzenlemişti.

Brezilya'da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan Lula da Silva, 1 Ocak 2023'te parlamentoda yemin etmişti.

Brezilya Gabriel Boric  Jair Bolsonaro Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro Kongre baskını