Kolombiya'nın turistik kasabası: "El Penon de Guatape"

TAKİP ET

Guatape Kayası ve gölleri, ülkenin turizm açısından en değerli doğal zenginlikleri arasında bulunuyor - Rehber Edgar Morales Hernandez: - "İnsanlar, gölün etrafındaki çiftliklere hayran kalıyor, bilhassa ünlü uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın kızı Manuela'nın adına yaptırdığı devasa çiftlik, görenlerin en çok sorduğu soru olarak karşımıza çıkıyor"

SİNAN DOĞAN - Kolombiya'nın en büyük ikinci kenti Medellin'e yaklaşık 79 kilometre mesafedeki Guatape kasabası, rengarenk evleri ve gölleriyle her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turisti bölgeye çekiyor.

Bölge sakinleri tarafından "El Penon de Guatape" veya "La Piedra del Penol" diye adlandırılan kasabanın ismi, "görünür", "heybetli" ve "eşsiz mücevher" anlamına geliyor.

Kaynaklarda İspanyol kaşiflerden önce bölgede yaşayan "Guatape" adındaki şefin Tahami yerlilerine önderlik ettiği ve onun şerefine yerlilerin kasabaya "Guatape" ismini verdiği dile getiriliyor.

Kasabanın merkezinde muhtelif el yapımı ürünlerin satıldığı mağazalar, geleneksel yemekleriyle ünlü restoranlar ve Chiva adında 3 tekerlekli toplu taşıma araçları yoğun ilgi görüyor. Kolonyal yapıya uygun boyanmış rengarenk evler ve her birinin farklı ilginç motifleri dikkati çekiyor.

Devlet, zengin su rezervleri nedeniyle 1960'ın sonlarında bölgede devasa bir hidroelektrik santrali inşa etti ve bu sebeple bazı mahalleler sular altında kaldı.

Ülkenin enerji ihtiyacının tek başına yüzde 30'unu karşılayan baraj gölünde ayrıca su sporları, balıkçılık ve tekne turları organize ediliyor.

- Ünlü Guatape Kayası'nın zirvesine tırmanış

Kasabaya gelen ziyaretçilerin ilk uğrak yeri, 2 bin 137 metre yükseklikteki Guatape Kayası oluyor.

644 basamaklı merdivenle çıkılan Guatape Kayası'nın zirvesinde göl ve etrafında çiftlik evleri bulunuyor.

Yorucu tırmanışın ardından zirveye ulaşanlar, gördükleri manzaranın fotoğraf ve görüntülerini çekiyor. Turistler, bölgedeki restoranları ve geleneksel eşya satılan dükkanları ziyaret ediyor.

El Penol Tarih Müzesi Müdürü Jose Nevardo Garcia, bölgeyi turistlerin yanı sıra yerlilerin de ziyaret ettiğini söyledi.

Guatape Kayası'nın jeolojik zamanlardan kaldığı tahmin ediliyor. Olağanüstü görünüşü nedeniyle yerli halk, Guatape Kayası'nı yalnızca başını gösteren toplu bir iğneye benzetiyor.

Kasabayı ziyaret edenlere gölde tekne turu yaptıran ve ayrıca rehberlik yapan Edgar Morales Hernandez, AA muhabirine, bölgeye ortalama aylık 100 bin kişinin geldiğini söyledi.

- "İnsanlar, gölün etrafındaki çiftliklere hayran kalıyor"

Hernandez, özellikle Avrupalı turistlerin yoğun ilgi gösterdiklerini belirterek, "26 yıldır bu işi büyük keyifle yapıyorum, insanlar gölün etrafındaki çiftliklere hayran kalıyor, bilhassa ünlü uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın kızı Manuela'nın adına yaptırdığı devasa çiftlik, görenlerin en çok sorduğu soru olarak karşımıza çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Ünlü milli futbolcular James Rodriguez ve David Ospina'nın gölün kıyısında görkemli villalar inşa ettiğini anlatan Hernandez, Guatape Kayası'nın ve göllerinin ülkede en fazla ziyaret edilen turizm noktalarından olduğunu söyledi.

"La Piedra del Penol" Guatape kasabası Kolombiya Medellin Pablo Escobar'ın kızı Manuela Tahami yerlileri