Kolombiya-Panama sınırından ekim ayında yaklaşık 58 bin düzensiz göçmen geçti

TAKİP ET

BOGOTA Kolombiya-Panama sınırından ABD'ye gitme hayaliyle ekim ayında 57 bin 773 düzensiz göçmenin geçtiği...

BOGOTA Kolombiya-Panama sınırından ABD'ye gitme hayaliyle ekim ayında 57 bin 773 düzensiz göçmenin geçtiği bildirildi.

Kolombiya'nın kuzeyindeki Necocli kasabasından Darien ormanlarını yürüyerek Panama sınırını kaçak yollardan geçen göçmenlerin sayısında geçen ay büyük artış oldu.

Panama Ulusal Göç Servisinin (SNM) verilerine göre, sınırdan geçen göçmen sayısı 57 bin 773 ile en yüksek rakama ulaştı.

Ocak-ekim döneminde 211 bin 355 düzensiz göçmen Darien'i kullanırken, bunların 148 bin 285'ini Venezuelalılar oluşturdu.

Göç edenlerin 10 bin 910'u çocuklardan oluştu.

- Venezuelalı göçmenler azalıyor

Panama makamları, ABD hükümetinin 12 Ekim'de, Meksika-Panama sınırını düzensiz geçerek ABD'ye giren tüm Venezuelalıları Meksika topraklarına sınır dışı edeceğini duyurmasından sonra Venezuelalı göçmen sayısında azalma görüldüğünü bildirdi.

Bu süre içerisinde ABD'ye yasal yollardan uçakla seyahat eden 24 bin Venezuelalıya ise iki yıl süreyle yasal statü verildi.

Panama Cumhurbaşkanı Laurentino Cortizo, yaptığı açıklamada, son aylarda Haitili ve Ekvadorlu göçmenlerde ise artış görüldüğünü belirtti.

- Darien Boşluğu

Orman, bataklık ve dağlarla kaplı bir doğal hayatı koruma bölgesi olan 266 kilometrelik Darien Boşluğu, göçmenlerin geçişi için oldukça tehlikeli bir güzergah.

Kuzey Amerika ile Güney Amerika'yı birbirine bağlayan Pan-Amerika kara yolunun kesildiği tek nokta olan açıklıktan ancak yaya olarak orman patikaları aracılığıyla geçilebiliyor.

Göçmenler, bu bölgede bataklığa saplanma ve vahşi hayvan saldırısı tehlikeleri altında yolculuk yapıyor.

Göçmenler, çeşitli tehlikelilerin yanı sıra insan kaçakçılarının tehditlerine rağmen önce Panama'ya, ardından Guatemala'ya, oradan da Meksika'ya geçerek ABD'ye ulaşmayı hayal ediyor.

Darien ormanları Göçmenler Kolombiya Panama sınırı