Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, isyancı gruba karşı seferberlik çağrısı yaptı

TAKİP ET

YAOUNDE Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, genç Kongolulara komşu Ruanda'nın...

YAOUNDE Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, genç Kongolulara komşu Ruanda’nın desteklediğini ileri sürdüğü Mart 23 Hareketi (M23) adlı isyancı gruba karşı seferberlik çağrısında bulundu.

Tshisekedi, ulusal televizyondan yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, ülkesinin doğusunda M23 üyeleri ile ordu arasında devam eden çatışmaların barışçıl çözümü için diplomatik yolların kapandığını belirtti.

Ruanda’nın ülkelerindeki yeraltı kaynaklarını ele geçirmek için M23 grubuna destek verdiğinin altını çizen Tshisekedi, gençlere “uyanık gruplar” adı altında örgütlenerek, M23 üyelerine karşı yürütülen mücadeleye dahil olmaları çağrısında bulundu.

Ruanda’nın ülkenin doğusunda istikrarsız bir bölge oluşturmak istediğinin altını çizen Tshisekedi, siyasi farklılıkları bir kenara bırakarak Kongoluların hep birlikte vatan savunması yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

KDC'nin doğusunda faaliyet gösteren M23'ün geçen yıl kasımda tekrar başlayan saldırıları, bölgede yaşayan binlerce sivilin yerinden edilmesine ve Ruanda ile KDC arasında bir krize neden olmuştu.

KDC hükümeti, M23'ün Ruanda hükümeti tarafından desteklendiğini iddia etmiş, Ruanda tarafı ise suçlamaları reddetmişti.

Yaşanan gerginliğin ardından iki ülke arasındaki uçuşlar karşılıklı olarak durdurulmuş, KDC Ruanda'nın Kinşasa büyükelçisini sınır dışı etmişti.

Felix Tshisekedi Kongo Demokratik Cumhuriyeti Mart 23 Hareketi Ruanda seferberlik çağrısı