Kongo Demokratik Cumhuriyeti komşusu Ruanda'yı sınır ihlaliyle suçladı

TAKİP ET

Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) komşusu Ruanda'yı sınır ihlali yaparak 23 Mart Hareketi (M23) adlı isyancı grup...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) komşusu Ruanda’yı sınır ihlali yaparak 23 Mart Hareketi (M23) adlı isyancı grup üyelerine destek vermekle suçladı.

Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Patrick Muyaya, Ruandalı askerlerin sınırı aşarak Rutshuru bölgesinde M23 üyelerine yardım ederken insansız hava araçlarıyla kaydedilen görüntülerini paylaştı.

Ellerindeki görüntülerin inkar edilemez kanıtlar olduğunu belirten Muyaya, uluslararası topluma Ruanda’ya karşı harekete geçme çağrısında bulundu.

Muyaya, "Ruanda bir kez daha dronlarımız tarafından suçüstü yakalandı. Bu görüntüler, Ruanda ordusunun M23 teröristlerine yardım etmek için gerçekleştirdiği yeni bir saldırıyı ortaya çıkarıyor ve Kuzey Kivu eyaletinde devam eden çatışmaya doğrudan dahil olduğunu kanıtlıyor." ifadelerini kullandı.

- İki ülke geçen sene de savaşın eşiğine gelmişti

KDC ile Ruanda arasındaki krizin ana nedenlerinin başında M23 geliyor.

KDC'nin doğusunda Kasım 2021'de tekrar saldırılara başlayan M23, binlerce sivilin göç etmesine ve yıkıma neden oldu.

Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Mayıs 2022'de yaptığı açıklamada, M23'ü desteklemekle suçlarken Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame ise iddiaları reddederek KDC Cumhurbaşkanı'nın Ruanda'yı suçlayarak sorumluluktan kaçtığını söylemişti.

KDC, Ruanda'ya tepki olarak Ekim 2022'de Ruanda Büyükelçisi'ni sınır dışı etme kararı almıştı.

Ruanda, 19 Ocak'ta KDC'yi yabancı paralı askerleri toplayarak savaşa hazırlık yapmakla suçlamış ve 24 Ocak'ta hava sahasını 3 kez ihlal eden KDC'ye ait savaş uçağını vurmuştu.

Diğer adı "Kongo Devrim Ordusu" olan ve 23 Mart 2009'da yapılan barış anlaşmasının bozulmasıyla doğan M23, Ruanda'yı yöneten Paul Kagame'nin de kabilesi olan Tutsilerden oluşuyor.

23 Mart Hareketi (M23) Felix Tshisekedi Kongo Demokratik Cumhuriyeti Patrick Muyaya Paul Kagame Ruanda sınır ihlali Tutsi