Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde BM Barış Gücü askerleri isyancılara operasyon başlattı

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerlerinin Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Kuzey Kivu...

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerlerinin Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Kuzey Kivu eyaletinde isyancılara karşı operasyon başlattığı bildirildi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı açıklamada, Kuzey-Kivu eyaletine bağlı Goma ve Sake gibi önemli kentleri güvence altına almak için "Springbok Operasyonu"nun başlatıldığını duyurdu.

Operasyonun amacının, bölgedeki isyancı gruplar arasında devam eden çatışmaları sonra erdirmek olduğunu belirten Dujarric, aynı zamanda 23 Mart Hareketi (M23) adlı isyancı grubun, bölgedeki ilerlemesini durdurmayı hedeflediklerini söyledi.

BM Barış Gücü askerlerinin Kongo ordusuyla bölgede devriye faaliyetlerine başladığını kaydeden Dujarric, isyancı saldırılarından etkilenen 25 bin bölge sakininin, insani yardıma ulaşabilmesine yardımcı olmak için güvenli bölgeler oluşturduklarını belirtti.

M23 üyeleri dün Kuzey-Kivu'ya bağlı Nyakabingu, Kabalekasha, Burungu ve Rushebeshe köylerinin kontrolünü uzun süren çatışmaların ardından ele geçirmişti.

İlk olarak 2012'de hükümete karşı isyana başlayan ve Kuzey Kivu'da etkin olan M23, daha önce defalarca büyük kentleri ele geçirdi ve BM güçlerince geri püskürtüldü.

(BM) barış gücü askerleri Birleşmiş Milletler Kongo Demokratik Cumhuriyeti Kuzey Kivu Stephane Dujarric