Kovid-19 geçirenlere "kalça ve kasık ağrılarını hafife almayın" uyarısı

TAKİP ET

ANKARA Kovid-19'u özellikle ağır geçiren kişilerde kalça ekleminin işlevini yitirmesine sebep olan "avasküler...

ANKARA Kovid-19'u özellikle ağır geçiren kişilerde kalça ekleminin işlevini yitirmesine sebep olan "avasküler nekroz" görülme sıklığının arttığına dikkat çekilerek, erken dönemde tedavi için kasık ağrısı gibi belirtilerde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiği bildirildi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Bülbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalça ekleminin kanlanmasının bozulmasından kaynaklanan "avasküler nekroz" rahatsızlığı nedeniyle kemik dokusunun yenilenemediğini, hastalık ilerlediğinde kemikte ciddi yumuşama ve çökme meydana geldiğini anlattı.

Avasküler nekrozun özellikle Kovid-19'u ağır geçiren kişilerde uzun dönemli bir etki olarak ortaya çıkabildiğini belirten Bülbül, "Kalça ekleminin işlevini yitirmesine sebep olan avasküler nekroz hem Kovid-19'un bir etkisi olarak hem de hastalığı özellikle ağır geçiren ve akciğer tutulumu olan kişilerde uygulanan kortizon tedavisine bağlı olarak gelişebiliyor. Yapılan uluslararası çalışmalarda ağır Kovid-19 geçiren kişilerin yaklaşık yüzde 15'inde bu rahatsızlık görülüyor." bilgisini paylaştı.

Bu hastalıkta erken müdahalenin çok önemli olduğunu vurgulayan Bülbül, "Kalçadaki avasküler nekrozun en önemli belirtisi kasık ağrısı. Kovid-19 geçirip kasık ağrıları yaşamaya başlayan kişiler hızla ortopedi uzmanına başvurmalı. Çünkü bu hastalık erken müdahaleyle çok basit bir şekilde atlatılıyor. Fakat geç kalan hastalarımızda kalça ekleminde kireçlenme gibi sorunlar yaşanıyor ve kalça protezine ihtiyaç duyuluyor." diye konuştu.

Op. Dr. Bülbül, salgın öncesinde avasküler nekrozla bu kadar sık karşılaşmadıklarını ifade ederek, "Genellikle Kovid-19 geçirdikten 3-6 ay sonra bu hastalık karşımıza çıkıyor." dedi.

- "Tedavi öncesi sigaranın bırakılması gerekiyor"

Avasküler nekrozda eklemin eski sağlığına kavuşması için hastalara bazı kök hücre tedavilerini de uyguladıklarını anlatan Bülbül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hastalığın erken döneminde basit bir cerrahi operasyon ve kök hücre tedavisiyle eklem sağlığını koruyabiliyoruz. Ayrıca hastalık kan damarlarının beslemesiyle ilgili bir problemden kaynaklandığı için sigara kullanımının bırakılması çok önemli. Tedavi öncesinde sigara kullanan hastalarımızın bunu mutlaka bırakması gerekiyor. Bu sayede güçlü tedavi başarısı sağlanıyor. Avasküler nekrozun ilerlemesi durumunda ise eklem yüzeyi bozuluyor ve protez ameliyatı gerekiyor."

Hastalığın genellikle 30-40 yaş aralığında görüldüğünü ama Kovid-19 sonrası bu aralığın bir miktar genişlediğini söyleyen Bülbül, kortizon tedavilerinin de hastadaki "yarar-zarar" durumu dikkate alınarak mutlaka hekim kontrolünde ilerlemesi gerektiğini aktardı.

- "Kovid-19 sonrası kasığımda şiddetli ağrılar yaşadım"

Trabzon'da yaşayan ve Kovid-19 sonrası avasküler nekroz gelişen 42 yaşındaki Sinan Ayar da "Kovid-19 geçirdikten yaklaşık 4-5 ay sonra sağ kasığımda şiddetli ağrılar olmaya başladı. Gece uyutmayacak kadar şiddetli ağrılardı. Eğilip çoraplarımı bile giyemiyordum, kızlarım yardım ediyordu. Önce yaşadığım şehirde doktora gittim ama sonrasında tedavi için Ankara'ya geldim." dedi.

Hastalığı ortaya çıkana kadar inşaat sektöründe çalıştığını ama şu an işini yapamadığını belirten Ayar, "Hastalık teşhisi konulduktan sonra iki tarafımdan da ayrı ayrı ameliyat oldum. Biri 2,5 ay önceydi, sonuncusunun üzerinden de 27 gün geçti. Şu an çok daha iyiyim. İlk ağrılarımda koltuk değnekleriyle yürüyebiliyordum, şu an arada sırada kullanıyorum. Bu hastalık yüzünden işimi bırakmak zorunda kaldım. Tam olarak iyileştiğimde işime dönmek istiyorum." şeklinde konuştu.

- Günde 4 paket sigara içiyordu, 1 günde bıraktı

Sinan Ayar, bu hastalık öncesinde ciddi sigara bağımlısı olduğunu da vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Özgür hocam, avasküler nekroz tedavisi için ameliyat olacağımı ama bunun öncesinde mutlaka sigarayı bırakmam gerektiğini ancak bu şekilde tam tedavi olabileceğimi söyledi. Ben günde 4 paket sigara içiyordum, o konuşmanın akşamında karar verdim, sağlığıma kavuşabilmek için 1 günde sigarayı bıraktım. O günden beri ağzıma sürmüyorum. Günde 4 paket sigara içerken bırakabildiysem bunu herkes bırakabilir."

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Bülbül de Ayar'ın ameliyatlarının ardından tedavisinin gayet başarılı şekilde devam ettiğini dile getirdi.

"avasküler nekroz" kalça eklemi Kovid-19 Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Bülbül