Kudüs Latin Patriğinden İsrail-Filistin çatışmasında barış için "işgalin sonlandırılması" çağrısı

TAKİP ET

Kudüs Latin Patriği Kardinal Pierbattista Pizzaballa, İsrail-Filistin çatışmasında barış sürecinin başlayabilmesi için...

Kudüs Latin Patriği Kardinal Pierbattista Pizzaballa, İsrail-Filistin çatışmasında barış sürecinin başlayabilmesi için bölgede "işgalin sonlandırılması" çağrısında bulundu.

Pizzaballa, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin "Vicdani ve ahlaki görevim, 7 Ekim'de İsrail'in güneyinde olanların izin verilemez olduğunu ve kınamaktan başka bir şey yapamayacağımızı açıkça belirtmemi gerektiriyor." ifadelerini kullandı.

Şiddet kullanımının "İncil'le uyumlu olmadığını ve bunun barışa götürmediğini" belirten Pizzaballa, "Bizi yaratan Tanrının huzurunda tüm insanların canının kıymeti eşit." değerlendirmesinde bulundu.

Pizzaballa, Gazze'de hayatını kaybedenlere de değinerek "Bunlar, anlaşılması zor, açıkça beyan etmemiz ve kınamamız gereken trajedilerdir. Gazze'de günlerdir süren şiddetli bombardıman, yalnızca daha fazla ölüm ve yıkıma sebep olacak ve nefretle kini artıracak." ifadelerine yer verdi.

"Savaşın ve şiddetin durdurulması" çağrısı yapan Pizzaballa, bölgedeki "on yıllardır süren işgalin ve bunun trajik sonuçlarının sonlandırılması ve Filistin halkı için ulusal perspektifin sağlanmasıyla" barış sürecinin başlayabileceğini vurguladı.

Pizzaballa, "Problem kökünden çözülmedikçe umduğumuz istikrar asla olmayacak. Bugünlerin trajedisi hepimizi, dini, politik, sivil ve uluslararası toplumu bu konuya şimdiye kadar yapılandan daha ciddi bağlılığa yönlendirmeli." değerlendirmesini yaptı.

Hayatını kaybeden herkes için dua ettiğini belirten Pizzaballa, "özellikle de en çok acı çeken Gazze'ye dua ettiğini" anlattı.

- İsrail'in Gazze'ye saldırılarında son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlattı.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırıya başladı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 308'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2 bin 360'ı çocuk ve 1292'si kadın olmak üzere 5 bin 791 kişinin öldüğünü, 16 bin 297 kişinin yaralandığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 90'ın üzerinde Filistinlinin öldüğü belirtildi.

Çatışmalarda 20'si Filistinli, 3’ü İsrailli ve biri Lübnanlı olmak üzere 24 gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 30 Hizbullah üyesinin yanı sıra İslami Cihad Hareketi’nden 6, Hamas’tan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından da 2 kişi öldü, biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

gazze İsrail-Filistin çatışması Kudüs Latin Patriği Kardinal Pierbattista Pizzaballa