Kursiyerler, AA ve Polis Akademisinin "23. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi"ni değerlendirdi

TAKİP ET

Melike Yazır Göçer: - "Sahada yaşayacağımız zorlukları şimdiden yaşadık. Sahaya ilk kez gittiğimizde şok etkisi yaşamayacağız" - Nurullah Aydın: - "Burada birincil esasımızın can güvenliği olduğunu, sonra haber aktarmak olduğunu öğrendik"

ve Polis Akademisi Başkanlığı işbirliğinde düzenlenen "23. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi"ne katılan kursiyerler, eğitimde, haber amacıyla gidecekleri savaş ve afet bölgelerinde karşılaşacakları zorlukların kendilerine gösterildiğini, önceliklerinin can güvenliği olduğunu öğrendiklerini ifade etti.

Savaş, afet ve olağanüstü hallerde görev yapacak operasyonel muhabirlerin yetiştirilmesi amacıyla düzenlenen eğitim, alanında uzman isimler tarafından hem teorik hem de uygulamalı veriliyor.

Farklı ülkelerden 22 medya mensubu, Polis Akademisi Başkanlığının Gölbaşı'ndaki yerleşkesinde yakın savunma teknikleri eğitimi aldı. Kursiyerler daha sonra Kesikköprü Barajı'nda dalgıç polislerden can yeleği kullanma, suya atlama ve suda hayatta kalma yöntemlerini öğrendi.

Kursiyerler, sonraki aşamada araç güvenliği ile ileri sürüş tekniklerine dair teorik ve uygulamalı derslerde sürüş güvenliği, ıslak zeminde araç kullanımı ve riskli yerlerde araçla yapılabilecek ani manevralar konularında eğitildi.

Basın mensupları, olası saldırı ve pusulara karşı korunma, intikal, mevzi kurma, yön bulma, soğuktan korunma ile rehin alınma durumunda müzakere ve ikna yöntemlerini de özel harekat polislerinden öğrendi.

Bu etapta zorlu parkurlardan geçen kursiyerler, yoğun yağış ve sis altında yaya olarak ağır teçhizat ve teknik ekipmanlarıyla Elmadağ’a gitti. Geceyi burada geçiren kursiyerler, sabah yine yaya olarak Polis Akademisi Gölbaşı Yerleşkesi'ne geldi.

- Helikoptere biniş ve iniş teknikleri öğretildi

Eğitimde medya mensuplarına Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekiplerince, doğal afetlerde çalışırken nelere dikkat etmeleri gerektiğine dair konular teorik ve uygulamalı anlatıldı. Daha sonra Gölbaşı’nda bulunan Havacılık Dairesi Başkanlığına gelen kursiyerler buradaki görevlilerce helikoptere biniş ve iniş teknikleri hakkında da bilgilendirildi.

Helikopter yolculuğu yapan basın mensupları eğitimlerine, teorik ve uygulamalı olarak devam edecek.

Kursiyerlere patlayıcılar ve tehlikeli alanların yanı sıra ilk yardım bilgileri de verildi.

- "Eğitimler bizi sahaya hazırladı"

Kursiyerlerden Melike Yazır Göçer, çok zorlu bir eğitim olduğunu, sahada çok şey öğrendiklerini söyledi.

Hem teorik hem de pratik olarak çok kıymetli uzmanlardan ders aldıklarını belirten Göçer, "Eğitimler zorlayıcıydı ancak bu, bir bakıma bizi sahaya hazırladı. Böylelikle direncimiz arttı. Sahada yaşayacağımız zorlukları şimdiden yaşadık. Sahaya ilk kez gittiğimizde şok etkisi yaşamayacağız." dedi.

Nurullah Aydın da Suriye ve Ukrayna'daki savaş bölgelerinde çalıştığını ifade ederek eğitimde doğru bilinen yanlışları öğrendiklerini dile getirdi.

Savaş ve çatışma bölgelerinde görev yapan emniyet güçlerinden eğitim almanın büyük tecrübe olacağını vurgulayan Aydın, "Bunun yanında helikopterden intikal, suda yaşam yöntemleri, boğulan birini kurtarma, patlama esnasında kendimizi kurtarma gibi öncelikler noktasında ciddi eğitimler aldık. Önceliğimiz haberleri aktarmak, bilgiyi göndermekti. Bunlardan sonra can güvenliğimizdi. Burada birincil esasımızın can güvenliği olduğunu, sonra haber aktarmak olduğunu öğrendik. Yanlış bildiklerimizi doğruladık, doğru bildiklerimizin eksikliklerini giderdik." diye konuştu.

Bundan sonra savaş ve çatışma bölgelerinde eğitimde öğrendiklerini uygulayacağını belirten Aydın, eğitimin çok reel ve kapsamlı olduğunu söyledi.

Ali Lakhdari ise tecrübeli gazeteci ve uzmanlardan eğitim aldıklarını anlatarak eğitimde katkı veren AA, TRT Arabi ve Polis Akademisine teşekkür etti.

Kursiyerlerin eğitimi yarın sona erecek. Eğitimini başarıyla bitiren medya mensuplarına "Savaş Muhabirliği Sertifikası" verilecek.

23. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitim Anadolu Ajansı Polis Akademisi Başkanlığı