Kuveyt Ulusal Meclis Başkanı Merzuk el-Ganim, yeni seçim mesajı verdi

TAKİP ET

Anayasa Mahkemesi dün 29 Eylül 2022'de gerçekleştirilen seçimin iptali, seçimleri kazandığı açıklananların üyeliklerinin geçersiz sayılması ve feshedilen parlamentonun 2020'deki haline getirilmesine karar vermişti

Kuveyt Ulusal Meclis Başkanı Merzuk el-Ganim, ülkede yeni milletvekili seçimlerinin yapılmasının "acil bir ihtiyaç haline geldiğini" söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin dün feshedilen parlamentonun 2020'deki haline getirilmesi yönünde aldığı kararın ardından yeniden Ulusal Meclis Başkanlığı koltuğuna oturan Merzuk el-Ganim, bugün ilk basın toplantısını düzenledi.

Ganim, "Bizim meşruiyetimizi aldığımız nokta Kuveyt halkının iradesidir." diye konuştu.

İlk mesajının, tüm yetkilerin kaynağı olan millete geri dönmek ve anayasal prosedürlere uygun bir şekilde adil seçimlerin gerçekleştirilmesi çağrısı olduğunu kaydeden Ganim, milletvekillerinin çoğunun da kendisiyle aynı fikirde olduğunu ifade etti.

Kuveyt Ulusal Meclisi Başkanı Ganim, Anayasa Mahkemesi'nin anayasaya uygun karar verdiğini söyleyerek, usul hatalarının tekrarının ise aynı sonucu doğuracağı uyarısında bulundu.

Ganim, Kuveyt halkının kendisinin kimin temsil edeceğini seçmesi için bugün ulusa dönüşün daha acil bir ihtiyaç haline geldiğine işaret etti.

Kuveyt'te parlamentonun , 2020’deki haline getirilmesi kararının ardından, dün Ulusal Meclis Başkanlığı koltuğuna yeniden Merzuk el-Ganim oturmuştu.

- Kuveyt'teki son parlamento seçiminin iptali

Anayasa Mahkemesi dün 29 Eylül 2022'de gerçekleştirilen seçimin iptali, seçimleri kazandığı açıklananların üyeliklerinin geçersiz sayılması ve feshedilen parlamentonun 2020’deki haline getirilmesine karar vermişti.

Mahkeme, iptal kararına gerekçe olarak "2020 yılında parlamentonun feshedilmesi kararının geçersiz olduğunu" göstererek bu durumdan hareketle 2022 seçimlerinin de geçersiz olacağını bildirmişti.

Kuveyt'te Meclis ile hükümet arasında tekrar eden anlaşmazlıklar nedeniyle Aralık 2020'de kurulan parlamento feshedilmişti. Kuveyt Veliaht Prensi Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah da 22 Haziran 2022'de yaptığı açıklamayla ülkede erken seçime gidileceğini duyurmuştu.

Kuveyt Kuveyt Ulusal Meclisi Başkanı Merzuk el-Ganim