Letonya,Türk yatırımcısına fırsatlar sunuyor

TAKİP ET

DEİK Türkiye Letonya İş Konseyi Başkanı Mustafa Necati Işık: "Letonya'daki alt yapı ve ulaştırma projelerinde daha çok Türk firmasının görev alması gerektiği yönünde iş konseyinin temasları var. Bu konularda da Türk firmalarımız için fırsatlar ileride doğabilir. Letonya'daki ticari ve yatırım fırsatlarını 2021'de çeşitli toplantılar vesilesiyle Türk iş dünyasına aktarmayı planlıyoruz" "Türk özel sektörünün Letonya, Litvanya ve Estonya'daki fırsatları yakından takip etmesi Avrupa'ya açılma noktasında da önemli katkı yapacaktır" "Letonya'nın yüzde 52'si ormanlarla kaplı ve güçlü bir ağaç ve orman ürünleri sektörü var. Bu sektörde 2 milyar doların üzerinde bir hacim var. Dolayısıyla Letonya için bu sektörün önemli olduğunu vurgulamakta fayda var"

YUNUS TÜRK- Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Letonya İş Konseyi Başkanı Mustafa Necati Işık, Letonya’daki alt yapı ve ulaştırma projelerinde daha çok Türk firmasının görev alması gerektiği yönünde iş konseyinin temaslarının olduğunu belirterek, “Bu konularda da Türk firmalarımız için fırsatlar ileride doğabilir. Letonya’daki ticari ve yatırım fırsatlarını 2021’de çeşitli toplantılar vesilesiyle Türk iş dünyasına aktarmayı planlıyoruz.” dedi.

Işık, Türkiye ile Letonya arasındaki ikili ticaretin 300 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirterek, Letonya’nın en önemli iki ticari partnerinin Litvanya ve Almanya, diğer önemli ticari ortaklarının Estonya, Polonya, Rusya ve İsveç olduğunu dile getirdi.

Letonya’nın ithalatında başı çeken ürünlerin uçak ve diğer hava taşıtları, petrol ve petrol ürünleri, ilaç, ağaç mamulleri, mobilya, gıda ürünleri ve mücevherat ürünlerinin olduğunu aktaran Işık, “Letonya, 2020 yılında kişi başı 31 bin 77 dolar ve toplam 34 milyar 11 milyon dolar gayri safi milli hasılaya sahip.” dedi.

Işık, Letonya’nın geçen yıl toplam 17 milyar 73 milyon dolar ithalat ve 14 milyar 40 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Bir önemli gösterge de iki Baltık ülkesi Litvanya ve Estonya ile 10 milyar dolar civarında bir ticaret hacimleri bulunuyor. Dolayısıyla nüfusa oranla alım gücü açısından kuvvetli bu üç ülke için de fırsatlar olduğunu söyleyebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

Letonya’nın 2017-18 yıllarında yakaladığı büyüme oranının dikkati çekici olduğunun altını çizen Işık, “2019 yılında nispeten biraz düşüş olsa da salgının etkisini üzerlerinden çabuk atarak bu yılda hızla ivme yakalayabileceklerini düşünüyorum. Küresel rekabetçilik açısından Türk firmalarının Letonya’nın diğer komşu ülkeleri ile çalışma istekleri ve lojistik hatları değerlendirdiğimizde de bu potansiyeli kullanabileceğimizi düşünüyorum.” açıklamasını yaptı.

Işık, Letonya’nın enerji ihtiyacının yüzde 40’ını yenilenebilir enerjiden sağlayan bir ülke olduğuna işaret ederek, “Riga Havalimanı Baltık ülkelerindeki en büyük hava taşımacılığı limanıdır. Bilgi iletişim teknolojileri açısından da gelişmek isteyen bir ülke Letonya. Önemli bir ihracat kalemi haline getiriyorlar. Yazılım ve programlama konusunda bir atılım içerisindeler. Bu atılım diğer sektörlerin de dönüşümüne katkı yapıyor. Yazılım sektörü 1 milyar avronun üzerinde bir ihracat potansiyeli taşıyor Letonya için.” yorumunda bulundu.


- Letonya’daki altyapı ve ulaştırma projelerinde Türk firmalarımız için fırsatlar ileride doğabilir


Geçen dönemde Letonya’daki altyapı ve ulaştırma projelerinde daha çok Türk firmasının görev alması gerektiği yönünde temaslarının olduğunu anımsatan Işık, “Bu konularda da Türk firmalarımız için fırsatlar ileride doğabilir. İş Konseyi olarak, Letonya’daki ticari ve yatırım fırsatlarını 2021’de çeşitli toplantılar vesilesiyle Türk iş dünyasına aktarmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Işık, “Ülkemize yeni atanan Letonya Büyükelçi Peteris Vaivars ile çevrim içi toplantımızı düzenleyerek, ileriye yönelik çalışmalarımızı planladık. Letonya’ya ihracat potansiyeli olan ülkemizdeki mobilya, bisküvi ve fındık sektöründeki firmaları bilgilendiriyor ve ihracatlarını arttırabilecek iletişim kanallarını sunuyoruz.” dedi.

Letonya ile iş yapmak konusunda Türk özel sektörünü bilgilendirmek amacıyla çalışmaları sürdürdüklerini hatırlatan Işık, Türk özel sektörünün Letonya, Litvanya ve Estonya’daki fırsatları yakından takip etmesi Avrupa’ya açılma noktasında da önemli katkı yapacaktır. ifadelerini kullandı.

Işık, ihracat noktasında potansiyeli yüksek olan sektörler arasında ilaç, kimya sektörü, demir-çelik, gıda ve tarım ürünleri, makine, elektrik-elektronik, hazır giyim ve tekstil, otomotiv ve ağaç ve orman ürünleri, mobilya, mücevherat ve gıda ürünlerinin gösterilebildiğini söyledi.

Letonya’nın yüzde 52’sinin ormanlarla kaplı olduğunu ve güçlü bir ağaç ve orman ürünleri sektörü bulunduğuna dikkati çeken Işık,, “Bu sektörde 2 milyar doların üzerinde bir hacim var. Dolayısıyla Letonya için bu sektörün önemli olduğunu vurgulamakta fayda var.” değerlendirmesinde bulundu.