Libya 17 Şubat Devrimi'nin 12'nci yılına seçim beklentileriyle giriyor

TAKİP ET

Ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisi ve Trablus merkezli Libya Devlet Yüksek Konseyi arasında sıkça yaşanan yönetim krizlerine şahit olan Libyalılar, devrimin 12. yıl dönümünü seçim beklentileriyle karşılıyor - Libya 17 Şubat Devrim Kutlamaları Yüksek Komitesi tarafından alınan kararla devrim etkinliklerine ek olarak başkent Trablus'ta Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yönelik yardım kampanyası da başlatıldı

FERDİ BAYAT / EBU BEKİR AŞKIN - Libyalılar, 2011’deki 17 Şubat Devrimi ile beraber sona eren 42 yıllık Muammer Kaddafi döneminin ardından girilen sürecin 12. yılında devlet başkanı ve parlamento seçimleriyle sonuçlanmasını bekliyor.

Ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) ve Trablus merkezli Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) arasında sıkça yaşanan yönetim krizlerine şahit olan Libyalılar, devrimin 12’nci yıl dönümünü seçim beklentileri içinde ülkenin çeşitli bölgelerinde kutluyor.

- Libya'daki seçim çıkmazı sürüyor

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verildi ancak seçimler planlanan tarihte yapılamadı.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti'nin (UBH) görev süresi 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat 2022'de ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçti; 1 Mart'ta da Başağa hükümetine güvenoyu verdi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Temsilciler Meclisini Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söyledi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi çifte vatandaşlığı olanlar ile askerlerin, Devlet Başkanlığı seçimlerine adaylığının engellenmesini isterken, TM buna izin verilmesinde ısrar ediyor.

- Ülkede iki ayrı meclisin bulunması siyasi uzlaşıyı yavaşlatırken birçok krize de yol açıyor

Ülkenin seçimlere hazırlandığı bir dönemde, iki farklı meclisin devlet kurumlarını farklı elden idare etme çabası yönetimsel sorunları doğuruyor.

Son olarak ülkenin batısı ve doğusunda bulunan iki ayrı meclise bağlı Yüksek Yargı Konseyi, Libya Başsavcılığı, Merkez Bankası, Ulusal Petrol Kurumu, İstihbarat Genel Başkanlığı, Devlet Denetleme Kurumu ve Sayıştay gibi üst düzey kurumların birleştirilmesi üzerine başlatılan uzlaşı süreci krize neden oldu.

TM Başkanı Akile Salih ve DYK Başkanı Halid el-Mişri Ekim 2022’de Fas’ın başkenti Rabat’ta bir araya gelerek, birleşik bir yürütme otoritesi üzerinde uzlaşmayı hedeflediklerini duyurdu.

Ancak Başbakan Abdulhamid Dibeybe, Salih ve Mişri’nin Rabat'ta vardığı anlaşmayı, "paralel yol" şeklinde niteleyerek, "Libyalılar herkesten seçimlere yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi." ifadelerini kullandı.

- Devrimin yıl dönümünde Türkiye unutulmadı

Libya 17 Şubat Devrim Kutlamaları Yüksek Komitesi tarafından alınan kararla etkinliklere ek olarak başkent Trablus’ta Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere yönelik yardım kampanyası başlatıldı.

Ulusal Birlik Hükümeti’nin gözetimi altında gerçekleşen yardım kampanyası kapsamında başkent Trablus’un Şehitler Meydanı’nın belirli noktalarında yardım toplama stantları kuruldu.

- Libya'nın 17 Şubat Devrimi

"Arap Baharı" adı verilen halk ayaklanmalarının 17 Şubat 2011'de Libya’ya ulaşmasıyla başlayan devrim süreci ülkede 42 yıl süren Muammer Kaddafi dönemini kapattı.

Ülkede, 8 ay 6 gün devam eden devrim süreci, 23 Ekim 2011'de Libya Ulusal Geçiş Konseyi tarafından ilan edilen "23 Ekim Bağımsızlık Günü" ile resmen sona erdi.

17 Şubat Devrimi Kutlamaları Libya Muammer Kaddafi