Libya Başbakanı Dibeybe, Katar'ın Trablus Büyükelçisi'yle ülkesindeki seçim çıkmazını görüştü

TAKİP ET

Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdülhamid el-Dibeybe, Yüksek Seçim Komisyonu ile koordinasyon içinde seçimlerin adil ve tarafsız olarak yasalara uygun bir şekilde yapılması için çaba sarf ettiklerini belirtti

Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdülhamid el-Dibeybe, Katar'ın Trablus Büyükelçisi Halid ed-Duseri ile ülkesindeki siyasi krizi çözmek için uzun zamandır beklenen seçim sorununu ele aldı.

UBH'den yapılan yazılı açıklamaya göre, görüşme Libya'nın başkenti Trablus'ta gerçekleştirildi.

Başbakan Dibeybe, hükümetinin, Yüksek Seçim Komisyonu ile koordinasyon içinde seçimlerin adil ve tarafsız olarak yasalara uygun bir şekilde yapılması için çaba sarf ettiğini vurguladı.

Büyükelçi Duseri ise Katar'ın, Libya'da seçimlerin yapılması ve böylece istikrarın sağlanmasına verdiği desteği teyit etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ülkede seçimlerin 2023'te yapılmasının gerektiğine dair Libyalıların görüşlerinde giderek artan bir yakınlaşma olduğunu belirtmişti.

Bathily, mevcut seçim çıkmazına son vermek ve Libya halkının isteklerini karşılamak için hep birlikte çalışılması gerektiğini vurgulamıştı.

- Libya'daki seçim çıkmazı

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresinin 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat 2022'de ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçmiş; 1 Mart'ta da Başağa hükümetine güvenoyu vermişti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Temsilciler Meclisi'ni Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.

Libya Devlet Yüksek Konseyi çifte vatandaşlığı olanlar ile askerlerin, Devlet Başkanlığı seçimlerine adaylığının engellenmesini isterken, TM buna izin verilmesinde ısrar ediyor.

Katar Libya