Libya Başbakanı Dibeybe: "Önümüzde seçimleri gerçekleştirmenin dışında bir seçenek yok"

TAKİP ET

Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UMH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, ülkenin önünde seçimleri gerçekleştirme dışında bir...

Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UMH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, ülkenin önünde seçimleri gerçekleştirme dışında bir seçenek olmadığını söyledi.

Başbakan Dibeybe, başkent Trablus'ta yerel ve uluslararası kurum ve örgütlerin katıldığı seçim konulu toplantıda konuştu.

Libya'da seçimleri gerçekleştirme konusunda güven veren her türlü öneriyi UMH olarak olumlu karşılayacaklarını belirten Dibeybe, seçimlerin yapılması için hükümetlerinin tüm sorumlulukları yerine getirdiğine dikkati çekti.

Başbakan Dibeybe, "Bizim önümüzde seçimleri gerçekleştirmenin dışında bir seçenek yok. Seçimlerin önündeki engel ise herkes için adil olan bir anayasaya dayalı seçim yasasının olmamasıdır." dedi.

- Libya'daki seçim çıkmazı

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi (TM), mevcut Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresi 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat 2022'de ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçmiş; 1 Mart'ta da Başağa hükümetine güvenoyu vermişti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Temsilciler Meclisini Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.

Libya Devlet Yüksek Konseyi çifte vatandaşlığı olanlar ile askerlerin, Devlet Başkanlığı seçimlerine adaylığının engellenmesini isterken, TM buna izin verilmesinde ısrar ediyor.

Başbakan Dibeybe Libya seçimler