Libya'da Temsilciler Meclisi, Bingazi'de Anayasa Mahkemesi kurma kararından vazgeçti

TAKİP ET

Libya'nın doğusunda bulunan Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi'nin (TM) Bingazi'de Anayasa Mahkemesi...

Libya'nın doğusunda bulunan Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi'nin (TM) Bingazi'de Anayasa Mahkemesi kurma kararından geri adım attığı belirtildi.

TM Başkanı Akile Salih ile Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri tarafından konuyla ilgili ortak yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Bingazi'de Anayasa Mahkemesi kurulmasını öngören yasa tasarısını çıkarmama konusunda anlaştık." ifadesine yer verildi.

Bu kararın, "Libya Devlet Yüksek Konseyi'nin söz konusu kararı reddetmesi, vatana karşı duyulan sorumluluk duygusu ve ülkenin içinden geçtiği şartlar göz önünde tutularak" alındığı ifade edildi.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, Bingazi'de 13 üyeden oluşan bir Anayasa Mahkemesi'nin kurulması ve Trablus'taki Yüksek Mahkeme'nin Anayasa Dairesi'nin yerine geçmesi yönünde TM Başkanı Akile Salih tarafından sunulan teklifi 6 Aralık'ta onaylamıştı.

Bu karar, Trablus'taki Yüksek Mahkeme'nin Anayasa Dairesi'ne yapılan tüm itirazların Bingazi'deki Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesini ve yasaların anayasaya aykırı olduğu yönündeki itirazların ancak Meclis Başkanı, Başbakan, 10 milletvekili veya 10 bakan tarafından yapılmasını öngörüyor.

Libya Devlet Yüksek Konseyi ise bu adımı reddederek, "yasayı geri çekene kadar Temsilciler Meclisi ile" tüm diyalogları askıya aldığını duyurmuştu.

Libya Yüksek Mahkemesi Genel Kurulu, yasalar ve anayasa değişiklikleri konusunda ihtilafları çözmek için 6 yıl önce kapatılan Anayasa Dairesi'ni 18 Ağustos 2022'de yeniden faaliyete geçirdiğini açıklamıştı.

Libya TM