Libya Devlet Yüksek Konseyinin Anayasa Beyannamesi'ndeki değişikliğe onay oturumu iptal edildi

TAKİP ET

Konseyin 54 üyesi, Temsilciler Meclisinin yaptığı 13. değişikliği kabul etmediklerini açıkladı

Libya'da Temsilciler Meclisinin (TM), Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. değişikliğin oylanması için yapılan Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) oturumu, toplantı yeter sayısına ulaşılamadığı için iptal edildi.

Adını vermek istemeyen bir DYK üyesi, TM'nin, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin düzenlenmesinin yolunu açan Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. değişikliği onaylamak için gerçekleştirilecek oturumun iptal edildiğini belirtti.

Toplantı yeter sayısına ulaşılamadığını aktaran üye, oturama kaç kişinin katıldığına ilişkin bilgi paylaşmadı.

TM'nin toplantı yeter sayısının 101 milletvekili olduğu belirtiliyor.

- DYK'nin 54 üyesi değişikliğe karşı

Öte yandan DYK'nin 54 üyesi yaptıkları ortak yazılı açıklamada, TM'nin yaptığı 13. değişikliği kabul etmediklerini duyurdu.

Anayasa değişikliğinin "tek taraflı" olduğu ifade edilen açıklamada, değişikliğin, "Devlet Yüksek Konseyi tarafından onaylanmadığı için herhangi bir anayasal meşruiyet kazanmayacağı" ifade edildi.

Temsilciler Meclisi, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin düzenlenmesinin yolunu açan ve 7 Şubat'ta kabul edilen Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. değişikliği perşembe günü tek taraflı yürürlüğe koymuştu.

Devlet Yüksek Konseyi ise bazı göstericilerin Konsey üyelerinin Meclis'e girişini engellemesi üzerine bu değişikliğin ele alınacağı oturumu bugüne ertelemişti.

DYK Başkanı Halid el-Mişri ise bugünkü açıklamasında, TM'nin, 13. değişikliğinin aralarındaki uzun istişareler sonucu gerçekleştiğini ve DYK'nin seçim dosyasını iyileştirecek anayasal değişikliğe gidilmesini isteyen taraf olduğunu söylemişti.

- Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. değişiklik

Anayasa Beyannamesi'nde yapılan 13. değişiklik, cumhurbaşkanı ve başbakanın yetkileri, yasama organının bileşenleri ve işlevlerinin tanımlanmasını içeriyor.

Değişiklik, cumhurbaşkanının barış ve savaş hali ilan etme yetkisini ve Ulusal Meclis'in yerinin başkent Trablus, bir sonraki Temsilciler Meclisinin merkezinin ise Bingazi kentinde olmasını kapsıyor.

Ayrıca, senato üye sayısının doğuda Berka, batıda Trablus ve güneyde Fizan olmak üzere Libya'nın üç bölgesi arasında eşit olarak belirlenmek üzere 900 kişiden oluşmasını kapsayan değişiklik, Temsilciler Meclisi'nin nüfus yoğunluğuna göre seçilen 200 üyeden oluşmasını öngörüyor.

TM Başkanı Akile Salih, 6 Şubat’ta ülkenin geçici anayasası hükmündeki "Anayasa Beyannamesi" üzerinde değişiklik yapılarak seçime gidilmesi teklifinde bulunmuştu.

Libya'da Muammer Kaddafi rejiminin (1969-2011) devrilmesinin ardından ilan edilen "Anayasa Beyannamesi" ülkede geçici anayasa hükmünde.

- Libya'daki seçim çıkmazı

Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet olması istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

Birleşmiş Milletler öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.

Anayasa Beyannamesi İptal Libya Libya Devlet Yüksek Konseyi oturum