Libya Temsilciler Meclisi'nden "ülkede yeni bir hükümet kurulması" önerisi

TAKİP ET

Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih: - "Yeni bir hükümet kurulması fırsatı hâlâ var. BM Misyonuna yeni hükümetin kurulma mekanizması hakkında bir teklif sunuldu"

Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonuna (UNSMIL) ülkede Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa liderliğindeki iki hükümet yerine yeni ve tek bir hükümet kurulması yönünde bir öneri sunduklarını duyurdu.

Salih'in "Libya el-Müstakbel" televizyonunda yaptığı açıklamada yer alan önemli başlıklar TM'nin Facebook sayfasında yayımlandı.

Ülkedeki çift başlı hükümet sistemiyle ilgili konuşan Salih, "Yeni bir hükümet kurulması fırsatı hâlâ var. BM Misyonuna yeni hükümetin kurulma mekanizması hakkında bir teklif sunuldu." ifadesini kullandı.

Salih, ülkede yapılması planlanan seçimlere de tek bir hükümet çatısı altında gidilmesi gerektiğini vurguladı.

Ülkeyi seçimlere götürecek anayasal metne de değinen Salih, TM ile Libya Devlet Yüksek Konseyi arasındaki temel anlaşmazlık noktasının, "askerler ile çifte vatandaşlığı olanların adaylığı meselesi" olduğunu belirterek, "Ülkedeki krizin sonlanmasını istemeyenler var." dedi.

Devlet Yüksek Konseyi için "söz var icraat yok" eleştirisinde bulunan Salih, "Ne Devlet Yüksek Konseyi ne de bir başkasının insafına kalmayı kabul ederiz. TM olarak bir takvim belirledik, şayet bu süre aşılırsa anayasal metni hazırlayacağız. Konsey uzlaşmaz tavır takınırsa sorumluluk üstleneceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Salih, Muammer Kaddafi rejiminin düşürülmesinin ardından 2011'de hazırlanan Anayasa Beyannamesi'nin, ülkedeki mevcut siyasi krizi sonlandıracak yasal dayanak olduğunu ve buna binaen seçimlerin yapılabileceğini söyledi.

Salih'in bu ifadelerine ilişkin henüz Devlet Yüksek Konseyi ya da BM Misyonundan bir açıklama yapılmadı.

Akile Salih 17 Ocak'ta, anayasal metinle ilgili TM'ye yanıt vermesi için Devlet Yüksek Konseyi'ne 15 günlük süre tanımıştı.

- Libya'daki seçim çıkmazı

Birleşmiş Milletler öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresinin 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat 2022'de ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçmişti. 1 Mart'ta da Başağa hükümetine güvenoyu vermişti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Temsilciler Meclisi'ni Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.

Libya Devlet Yüksek Konseyi çifte vatandaşlığı olanlar ile askerlerin, Devlet Başkanlığı seçimlerine adaylığının engellenmesini isterken, TM buna izin verilmesinde ısrar ediyor.


Akile Salih Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Libya