Lise birincisi görme engelli hafızın yeni hedefi, üniversiteyi de dereceyle bitirmek

TAKİP ET

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi hafız Yunus Emre Kocaoğlu: - "Eğer başarabilirsem iyi ve adaletli bir milletvekili olup ülkemizdeki birçok soruna tıpkı Meclisteki diğer milletvekillerimiz gibi çözüm bulmak, ülkeme iyi şekilde hizmet etmek istiyorum" - "Biz engelliler de toplumdaki diğer insanlardan farklı değiliz. Onlar ne yapıyorsa biz de yapabiliriz. Yeter ki bunu bilelim ve buna göre çalışmalarımızı yapalım"

BÜŞRA ÇOBAN- Görme engelli 20 yaşındaki hafız Yunus Emre Kocaoğlu, birincilikle bitirdiği lise eğitiminin ardından hazırlık sınıfında okuduğu Yıldız Teknik Üniversitesini de dereceyle tamamlamayı hedefliyor.

Doğuştan olan görme engelini hiçbir zaman kendine engel olarak görmeyen Yunus Emre Kocaoğlu, hocasının vesilesiyle 13 yaşında hafızlığa başladı, braille alfabesini kullanarak Kur'an-ı Kerim okudu.

Üç yıl süren eğitimin ardından 16 yaşında hafızlık belgesini alan Kocaoğlu, eğitim hayatını hiç aksatmadı.

Kaynaştırma eğitimi ile okuduğu liseden birincilikle mezun olan ve Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nün İngilizce hazırlık sınıfında eğitim hayatına devam eden Kocaoğlu, hedeflerini AA muhabirine şöyle anlattı:

"Öncelikli hedefim üniversitemden dereceyle mezun olmak. Eğer başarabilirsem iyi ve adaletli bir milletvekili olup ülkemizdeki birçok soruna tıpkı Meclisteki diğer milletvekillerimiz gibi çözüm bulmak, ülkeme iyi şekilde hizmet etmek istiyorum." dedi.

Kocaoğlu, dışarıda yürürken beyaz baston kullandığını ve kendini daha özgür hissettiğini söyleyerek, diğer engelli bireylere de bu konuda şu tavsiyelerde bulundu:

"Kesinlikle bu engelleri bir engel olarak görmemeliler. Benim gözüm görmüyor ama diğer birçok farklı yeteneğim var. Mühim olan bunları kapatacak diğer yeteneklerinizi keşfetmek ve onun üzerinden ilerlemek.

Bizler 'Elhamdülillah Müslümanız' diyoruz. Allah bizlere böyle bir şey verdiyse kesinlikle onun bir bildiği vardır. Buna tamamen sabredip 'Daha başarılı olabilirim? Bu engelin nasıl üstesinden gelebilirim?' diye düşünüp, bu şekilde hareket etmelerini öneriyorum."

- "Toplumdaki diğer insanlardan farklı değiliz"

Bu konuda ebeveynlere de çok iş düştüğünü vurgulayan Kocaoğlu, her fırsatta çocuklarına destek olmalarının, motive etmelerinin ve hiçbir şekilde engellerinin problem olmadığını belirtmelerinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Aksi halde çocukların kendilerini dışlanmış hissedebileceklerine işaret eden Kocaoğlu, "Biz engelliler de toplumdaki diğer insanlardan farklı değiliz. Onlar ne yapıyorsa biz de yapabiliriz. Yeter ki bunu bilelim ve buna göre çalışmalarımızı yapalım." dedi.

- "O, benim gururum"

Yunus Emre'nin annesi Tuğba Kocaoğlu da oğlunun çok pozitif ve hayat dolu bir insan olduğunu, engelini hiçbir zaman kendine bir engel olarak görmediğini belirterek, şunları söyledi:

"O benim gururum. Biz onunla bir çok şeyi aştık. Buradan bütün annelere, babalara sesleniyorum. Sakın çocuğumuz engelli diye onları eve kapatmayalım. Hiçbir zaman başımızı öne eğip, saklanmayalım. İnsanlardan, toplumdan geri çekilmeyelim. Göreceksiniz zaten onları toplumla kaynaştırdığınızda nasıl mucizeler çıkıyor. Neler başarıyorlar. Başardıklarını siz de göreceksiniz. Lütfen onlara destek olun. Onların arkasında olun. Onlara güvendiğinizi hissettirin ki onlar da altında yatan bu başarılarını gün ışığına çıkarsınlar."

hafız