Litvanya ve Estonya dışişleri bakanları, Ukrayna ve İsveç'in NATO üyeliği sürecini değerlendirdi

TAKİP ET

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ardından hükümeti kurma...

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ardından hükümeti kurma çalışmalarının olduğunu belirterek "İsveç'in NATO üyeliği için teknik bir erteleme olduğunu söyleyebiliriz, bu da anlaşılabilir. Ancak her halükarda İsveç bayrağının göndere çekilmesi ve diğer 31 bayrağın da Vilnius'ta yer alması yönünde büyük bir beklenti var ve bunun gerçekleşmesini gerçekten umuyoruz." dedi.

Landsbergis, Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen gayriresmi nitelikli NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na girerken açıklamalarda bulundu.

Ukrayna'nın NATO'dan 14 yıldır cevap beklediğini belirten Landsbergis, bu konuya NATO'nun nasıl yaklaşacağına dair "çok somut" bir cevap bulmanın tam zamanı olduğunu vurguladı.

Landsbergis, bazı ülkelerin Rusya'nın Ukrayna'da sıkışıp kaldığını ve artık bir tehdit oluşturmadığını düşündüğünü aktararak şöyle devam etti:

"Biz bu şekilde görmüyoruz. Görünüşe göre, Rusya yeniden inşa edilebilecek, yeniden yapılandırılabilecek. Bir de Belarus faktörü var. Belarus daha istikrarlı, daha dostane bir ülke haline gelmiyor. Uluslararası yükümlülüklerine aykırı olarak topraklarında taktik nükleer silahlar bulundurmak üzere bir anlaşma imzaladı. Dolayısıyla biz, bunu büyüyen bir tehdit olarak görüyoruz. Dolayısıyla bu tehdit ele alınmalıdır ve bunu ele almanın tek yolu da NATO'nun, doğu kanadında ve özellikle de Belarus ve Rusya ile en uzun sınıra sahip Baltık ülkelerinde daha güçlü bir duruş sergilemesidir."

İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin sürecin sorulması üzerine Landsbergis, Türkiye'de kabineyi kurma çalışmalarının devam ettiğini hatırlatarak "İsveç'in NATO üyeliği için teknik bir erteleme olduğunu söyleyebiliriz, bu da anlaşılabilir. Ancak her halükarda İsveç bayrağının göndere çekilmesi ve diğer 31 bayrağın da Vilnius'ta yer alması yönünde büyük bir beklenti var ve bunun gerçekleşmesini gerçekten umuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- Ukrayna ve NATO

Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna da Ukrayna'nın NATO'ya tam üyeliğini desteklediklerine işaret ederek "Ben, NATO'nun Ukrayna için savaşa karşı açık ve güçlü bir güvenlik garantisi olduğu görüşündeyim. Rusya'nın sınırlarında artık gri bölgeler olmayacağına dair çok güçlü bir mesaj vermeliyiz." diye konuştu.

Ukrayna'nın NATO'ya nasıl gireceğine dair net bir yol belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Tsahkna, NATO'nun bir güvenlik garantisi olduğunun altını çizdi.

Tsahkna, Ukrayna'yı hem siyasi hem de askeri düzeyde desteklediklerini ve bunu yapmaya devam edeceklerini söyleyerek "Ukrayna için net bir yol çizmek ve aynı zamanda gelecek için çizgilerin nerede olduğunu net şekilde ortaya koymak bizim sorumluluğumuz. Bu, Putin'e ve Rusya'ya da açık bir mesaj olacaktır. Onlar sadece açık ve net bir dili bilir ve anlar." ifadelerini kullandı.

İsveç'in NATO üyeliğini de desteklediklerini ifade eden Tsahkna, şunları kaydetti:

"İsveç'in Vilnius'taki NATO zirvesinde tam üye olacağından gerçekten umutluyum. İsveç'i şimdiden burada ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz. Kısa bir süre önce Türkiye'de seçimler oldu ancak şimdi her şeyi daha açık hale getirme zamanı çünkü İsveç, tüm bu kriterleri yerine getirerek bize katılmaya hazır. NATO üyeliği, herkes için bir güvenlik garantisidir."

Estonya İsveç Litvanya NATO Ukrayna