Lübnan'da mülteci çocukların öğretmenleri düşük maaş nedeniyle UNICEF'i protesto etti

TAKİP ET

Lübnan'da mülteci çocuklara ders veren öğretmenler, "maaşlarının iyileştirilmemesine" tepki göstermek için...

Lübnan'da mülteci çocuklara ders veren öğretmenler, "maaşlarının iyileştirilmemesine" tepki göstermek için Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Beyrut ofisi önünde gösteri düzenledi.

UNICEF önünde bir araya gelen onlarca öğretmen, Suriyeli mülteci çocuklara akşam verilen ders ücretlerinin artırılmaması ve ulaştırma gibi yardımların verilmemesini protesto etti.

Öğretmenler, "Asgari düzeydeki haklarımızı alana kadar eğitim yok", "Onurlu bir yaşam şartları için grevdeyiz" yazılı dövizler taşıyarak maaşlarının artırılması ve dolar üzerinden ödenmesi için UNICEF'e çağrıda bulundu.

Lübnan'ın doğusundaki Baalbek vilayetinden gelen öğretmen Şahira Zayter, AA muhabirine, "Suriyeli mülteci öğrenciler için akşam verilen eğitimin karşılığını ve hakkımızı almak için UNICEF önündeyiz. Yaklaşık 8 yıldır sorunsuz bir şekilde ücretlerimizi Lübnan Eğitim Bakanlığı üzerinden alıyorduk. Ancak son bir yıldır Lübnan lirasının değer kaybetmesi nedeniyle artık ödenen ücretin bir karşılığı yok." dedi.

Bir diğer öğretmen Amine Şimeymiş de yeni yıl ile birlikte yaşam şartlarını değiştirecek herhangi bir adımın UNICEF tarafından atılmadığını, geçen yıl vadedilen ücretlerin ödenmediğini söyledi.

Dersliklerdeki öğrenci sayısının çok fazla olduğunu, birçok imkansızlıklara rağmen ders verdiklerini belirten Şimeymiş, "Ders başına 100 bin Lübnan lirası (Yaklaşık 2 dolar) alıyorum. 6'lı süt kolisi 12 dolar. Ben 100 bin lira ile ne yapacağım? Bu durumu ve ücreti kabul etmediğimizi söylemek için geldik." diye konuştu.

Lübnan'da 2019'dan bu yana devam eden ekonomik kriz nedeniyle yerel para biriminin dolar karşısındaki değer kaybı gün geçtikçe artıyor.

Ülkede bir ABD doları 50 bin Lübnan lirası üzerinden işlem görüyor.

- 504 bin okul çağında Suriyeli mülteci var

UNICEF'in 2022'de yayımlanan bir raporuna göre, Lübnan'da okul çağında olan 3-24 yaş grubunda, kayıtlı 504 bin Suriyeli mülteci mevcut.

Birleşmiş Milletler verilerine göre Lübnan'da kayıtlı 850 bin Suriyeli mülteci bulunuyor. Lübnan hükümeti ise bu sayının 1,5 milyon civarında olduğunu belirtiyor.

Lübnan Suriyeli mülteci öğrenciler UNICEF