Lübnan, IMF ile müzakerelerde yeterli ilerlemenin kaydedilmediğini açıkladı

TAKİP ET

Lübnan Başbakan Yardımcısı Saade eş-Şami, ülkesinin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir yıl önce ön anlaşmaya...

Lübnan Başbakan Yardımcısı Saade eş-Şami, ülkesinin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir yıl önce ön anlaşmaya vardığını ancak gerekli reformların yerine getirilmesinde ülkesinin yeterli şekilde ilerleme kaydetmediğini söyledi.

IMF ile 3 milyar dolarlık kredi için müzakereler yürüten Şami'nin, son duruma ilişkin yaptığı yazılı açıklama Lübnan resmi ajansı NNA'da yayımlandı.

Ülkesinin, IMF ile Nisan 2022'de bir ön anlaşma yaptığını hatırlatan Başbakan Yardımcısı Şami, "Kararlaştırılan icraatların çok azı gerçekleştirildi." ifadelerini kullandı.

Şami, IMF'nin Lübnan'dan talep ettiği reformların yerine getirilmemesi nedeniyle ülkenin güvenirliğinin zedelendiğini, IMF'nin de buna karşılık artık yeni fikirlere müsamaha göstermediğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı, Lübnan'ın uluslararası toplum ile arasındaki güveni yeniden tesis etmesi gerektiğini vurguladı.

IMF Lübnan Misyon Şefi Ernesto Rigo, 23 Mart'ta yaptığı açıklamada, Lübnan hükümetinin 1 yıl önce hayata geçirilmesi için söz verdiği reformlar hususunda "çok yavaş" davrandığını ve Lübnan'ın çok kötü bir durumda olduğunu söylemişti.

- IMF ve Lübnan arasındaki ön anlaşma

Lübnan ve IMF, 8 Nisan 2022'de, 46 ay boyunca ödenecek, toplamda 3 milyar dolarlık kredi için ön anlaşmaya varmıştı.

IMF, kredi ödemelerinin başlaması için Lübnan hükümetine, "2022 bütçesinin onaylanması, Merkez Bankası kayıtlarının adli denetime tabi tutulması, finansal suçlara karşın banka yasasında düzenlemeye gidilmesi, şeffaflığın artırılması ve banka sektörünün yeniden şekillendirilmesi" gibi bazı şartlar ileri sürmüştü.

Ancak Lübnan hükümeti, "sermaye kontrol yasası ile banka sektörünün yeniden düzenlenmesine" ilişkin şartları henüz yerine getirmedi.

- Lübnan'daki ekonomik kriz

Lübnan'da Ekim 2019'da başlayan gösteriler, hükümetin istifası, Beyrut'taki liman patlaması ve Kovid-19 salgını gibi olaylar ülke ekonomisini derinden etkiledi.

Yaklaşık 3,5 yıldır devam eden ekonomik kriz ortamında döviz rezervlerinin erimesinin önüne geçilmesi için bankalardaki dolar mevduat hesapları donduruldu.

Ülkede, 2019'da 1 ABD doları 1500 Lübnan lirasından işlem görürken, art arda yaşanan gelişmelerle eş zamanlı olarak yerel para birimindeki değer kaybı da arttı.

Ocak 2022'de 1 ABD doları 20 bin Lübnan lirası iken son 1 yıl içinde değer kaybı hızla artmaya devam etti.

Dünya Bankasının Kasım 2022'de yayımlanan raporunda, Lübnan'daki mali kaybın 72 milyar doları aştığı belirtilmişti.

Ekonomi Bakanı Emin Selam, 28 Şubat'ta, ülke genelinde tüm marketlerdeki fiyat etiketlerinin 1 Mart'tan itibaren lira yerine dolar ile gösterileceğini, böylelikle vatandaşın ürünleri gerçek fiyatıyla satın alabileceğini açıklamıştı.

Nüfusunun yüzde 80'i yoksulluk sınırında olduğu belirtilen Lübnan'da, 14 Mart'ta karaborsada 100 bin Lübnan lirası seviyesinde işlem gören dolar 21 Mart'ta 140 bin liraya çıkarak yeni bir rekor kırmıştı.

Beyrut Lübnan