Lübnan Maruni Patriği'nden BM Geçici Barış Gücü'ne yönelik saldırıyla ilgili soruşturma çağrısı

TAKİP ET

Lübnan Maruni Patriği Mar Beşara Butrus er-Rai, Lübnan-İsrail sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Geçici Barış...

Lübnan Maruni Patriği Mar Beşara Butrus er-Rai, Lübnan-İsrail sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait zırhlı araca düzenlenen, bir İrlanda askerinin öldüğü silahlı saldırıyla ilgili soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Lübnan resmi ajansı NNA'ya göre Rai, Bkerki bölgesindeki Meryem Ana Kilisesi'nde düzenlenen pazar ayininde, 15 Aralık'ta UNIFIL'a ait araca düzenlenen saldırıyla ilgili değerlendirme yaptı.

BM gücüne yönelik saldırıyı kınayan Rai, öldürülen İrlanda askerinin ailesi, ülkesi ve görev yaptığı BM gücüne başsağlığı dileğinde bulundu.

Lübnan'ın imajını zedeleyen bu saldırıyla ilgili Lübnan-BM ortaklığında soruşturma açılması çağrısı yapan Rai, devletin de yasa dışı tüm silahlara el koyması gerektiğini dile getirdi.

- Ne olmuştu?

Lübnan'daki UNIFIL bünyesinde askeri bulunan İrlanda Savunma Bakanlığı, 15 Aralık Perşembe günü Lübnan-İsrail sınırında görev yapan UNIFIL'a ait zırhlı araca düzenlenen silahlı saldırıda bir askerinin öldüğünü duyurmuştu.

Bakanlık, açıklamasında İrlandalı askerin olay yerinde yaşamını yitirdiğini, biri ağır 3 yaralının da Sayda kentine yakın Rai Hastanesi'ne nakledildiğini aktarmıştı.

İrlanda Savunma Bakanlığının, olayla ilgili kapsamlı soruşturma yürüteceği belirtilmişti.

UNIFIL Sözcüsü Andrea Tenenti de olaya ilişkin yaptığı açıklamada, saldırının UNIFIL'ın görev alanı dışındaki bir bölgede meydana geldiğini belirterek, bir askerin ölümü ile sonuçlanan olayın nedeninin "çelişkili" olduğunu, meselenin aydınlatılması için Lübnan ordusu ile koordinasyon halinde bulunduklarını kaydetmişti.

BM Geçici Barış Gücü Lübnan