Macar hükümeti, AB'yle anlaşamadığı takdirde Erasmus burslarını kendisi ödeyecek

TAKİP ET

Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ile Erasmus programı konusunda anlaşma...

Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ile Erasmus programı konusunda anlaşma sağlanamaması durumunda Macar hükümetinin program burslarını ödeyeceğini bildirdi.

Gulyas, düzenlediği basın toplantısında, AB Komisyonu'nun Macaristan'daki vakıf üniversitelerinin AB'nin Erasmus programından yararlanamayacağı yönündeki kararının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Macar hükümetinin, AB Komisyonu'nun istediği gibi "çıkar çatışması sistemini" oluşturduğunu ve Komisyon'un da bunu onayladığını kaydeden Gulyas, "Macaristan daha katı çıkar çatışması kurallarını kabul edebilirdi ancak Brüksel'den böyle bir talep gelmedi." dedi.

Gulyas, AB Komisyonu'ndan, aktif siyaset yapan kişilerin vakıf üniversitelerinin mütevelli heyetinde görev yapmamaları talebinin olmadığını, böyle bir talep olması durumunda bunu kabul edeceklerini söyledi.

Gulyas, AB Komisyonu ile görüşmelerin olumlu sonuçlanmaması durumunda Erasmus programı burslarının Macar hükümeti tarafından karşılanacağını aktardı.

AB Komisyonu'nun, Macar yükseköğretim kurumlarından nasıl bir beklentisi olduğunu bugüne kadar açıklamadığını savunan Gulyas, Macaristan Bölgesel Kalkınma Bakanı Tibor Navracsics'in, AB'li yetkililerle görüşeceğini ve sorunun hızlı bir şekilde çözülmesini umduklarını kaydetti.

- Macaristan, 870 milyon avro değerindeki Rus varlığına el koydu

Rusya-Ukrayna savaşına yönelik değerlendirmelerde bulunan Gulyas, Macar hükümetinin Rusya-Ukrayna savaşına bakışının değişmediğini, Ukrayna'da yaşayan 100 bin Macarı tehlikeye atmak istemediğini ve bu yüzden ülkesinin Ukrayna'ya silah sevkiyatında yer almayacağını söyledi.

Savaşta yaralanan Ukraynalı askerlerin tedavilerine destek verebileceklerini belirten Gulyas, Başbakan Viktor Orban'ın Ukrayna ziyaretinin halihazırda söz konusu olmadığını kaydetti.

Gulyas ayrıca, ülkesinin, AB hukukuna uygun bir şekilde büyük kısmı Sberbank'ın varlığı olan 870 milyon avro değerindeki Rus varlığına el koyduğunu sözlerine ekledi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu erasmus programı Macaristan