Macaristan'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu düzenlendi

TAKİP ET

BUDAPEŞTE Türkiye Cumhuriyet'in kuruluşunun 99. yıl dönümü, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçiliğince düzenlenen...

BUDAPEŞTE Türkiye Cumhuriyet'in kuruluşunun 99. yıl dönümü, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçiliğince düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyon iki ülke ulusal marşlarının okunmasıyla başladı.

Resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu.

Programda bir konuşma yapan Ekşioğlu, Türkiye'nin son derece zor şartlar altında 99 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulduğunu belirterek, ''Egemenliğin hiçbir kayıt ve koşul olmaksızın millete ait olması gerektiğine inanıyordu. Hürriyet, bağımsızlık ve milli egemenlik, yeni doğan Türkiye Cumhuriyeti'nin dayandığı üç temel direk olmuştur. Atatürk'ün vizyon ve ilkeleri hala bize yol göstermekte ve geleceğimize ışık tutmaktadır.'' dedi.

Türkiye'nin Macaristan ile köklü ilişkilere sahip olduğunu ve bunun son on yılda stratejik bir ortaklığa dönüştüğüne dikkati çeken Ekşioğlu, bugün iki ülkenin mükemmel siyasi ilişkilerin yanı sıra, ticaret, güvenlik, savunma sanayi, kültür ve eğitim gibi çok çeşitli alanlarda yakın iş birliği içinde olduğunu kaydetti.

Ekşioğlu ayrıca, 2024'ün iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının yüzüncü yılı olması nedeniyle Türkiye-Macaristan Kültür Yılı olarak ilan edildiğini ve gelecek yıl yoğun kültürel programların düzenleneceğini sözlerine ekledi.

Macar yetkililerin yanı sıra çok sayıda yabancı misyon şefi ve askeri ataşenin katıldığı etkinlikte konuklara Türk mutfağından lezzetler ikram edildi.

Macaristan