Malatya'da enkazdan çıkarılan iki kardeş Ankara'da dayılarına teslim edildi

TAKİP ET

Dayı Murat Derinyar: - "Bir an önce eve gidip rahatlamalarını istiyorum. Kırıkkale'de yaşıyorum, oraya götüreceğim. Anneannesi ve teyzesi sürekli yanlarında olacak" - Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit: - "Kayıtları görmeden hiçbir çocuğu anne babası da olsa 'Ben anne, babasıyım' diyene teslim etmiyoruz. Kayıtlarla çocuğu kesinlikle örtüştürüyoruz"

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerde Malatya'da enkaz altından yaralı halde çıkarılan iki kardeş, Ankara'da tedavilerinin tamamlanmasının ardından dayılarına teslim edildi.

Malatya Doğanşehir'de amcaları tarafından enkazdan çıkarıldıktan sonra Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nde tedavi altına alınan 6 ve 9 yaşındaki iki kardeşin dayısı Murat Derinyar, hastanede gazetecilere açıklamada bulundu.

Biri kız, biri erkek iki kardeşin Doğanşehir'de amcaları tarafından enkaz altından çıkarıldığını belirten Derinyar, çocukların anne ve babasının hayatını kaybettiğini söyledi.

Hemen Malatya'ya gidip Ankara'ya tedaviye getirilen iki yeğenine refakat ettiğini anlatan Derinyar, "4 gündür tedavi altındalar. Sağlık durumları şükür çok iyi, herhangi bir sıkıntıları yok. Sadece biraz psikolojik sıkıntımız var, onu da yavaş yavaş atlatacağız. Bir an önce hastaneden çıkıp eve gitmek istiyoruz." dedi.

Çocuklardan birinin yarım saat, diğerinin 2 saat enkaz altında kaldığını aktaran Derinyar, "Şu an zor bir süreçteyiz. Bir an önce çocukları buradan uzaklaştırmak istiyorum. Çünkü psikolojik baskı altındalar. Bir an önce eve gidip rahatlamalarını istiyorum. Kırıkkale'de yaşıyorum, oraya götüreceğim. Anneannesi ve teyzesi sürekli yanlarında olacak." ifadelerini kullandı.

- "Birinci derece akrabası olmayan hiç kimseye çocuklarımızı teslim etmiyoruz"

Aile ve Sosyal Hizmetler Ankara İl Müdürü Bekir Koçyiğit, gazetecilere yaptığı açıklamada, çocukların deprem bölgesinden hastaneye geliş sürecini Sağlık Bakanlığının takip ettiğini söyledi.

Çocuklar hastaneye geldikten sonra sürecin hızlı şekilde ilerlediğini belirten Koçyiğit, çocukların tedavi süreci sürerken, İl Müdürlüğü olarak sosyal hizmet uzmanlarıyla sürekli hastanede bulunduklarını ifade etti.

Hastanenin kendilerine "Artık tedavi süreçleri tamamlandı, taburcu olur." dedikten sonra çocukları teslim aldıklarını dile getiren Koçyiğit, çocukları teslim alacak kişilerin birinci derece akrabası olması gerektiğini vurguladı.

MERNİS'ten onların da kayıtlarını alıp, eşleştirmelerini yaptıklarını dile getiren Koçyiğit, "Kesinlikle birinci derece akrabası olmayan hiç kimseye çocuklarımızı teslim etmiyoruz." dedi.

- "Refakatsiz çocukların tamamını kendi kurumlarımızda tutacağız"

Koçyiğit, çocukların yakınlarına teslimini sosyal hizmet uzmanları, doktor ve polis eşliğinde yaptıklarını belirterek, "Bugün de iki çocuğumuzu teslim edeceğiz. Anne babaları enkazda kalmış. Çocuklarımızın biri 6, biri 9 yaşında. Kendi akrabalarını tanıyabilecek yaştalar. Onlarla ilgili bir sıkıntımız yok. Zaten teslimden önce kayıtlarımızı da test ettik." diye konuştu.

Şu an hastanelerde refakatli ve refakatsiz çocuklar bulunduğunu ifade eden Koçyiğit, şöyle konuştu:

"Refakatsiz çocukları zaten tedavi süreçleri bittikten sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kuruluşlarına alıyor. O çocukları zaten hiç kimseye teslim etmiyoruz. İlerde belki akrabaları, yakınları çıkarsa, bunlar da karşı taraftan resmi olarak teyit edilirse bu süreç bittikten sonra teslim edilebilir. Yoksa refakatsiz çocukların tamamını kendi kurumlarımızda tutacağız ve tutmaya da devam edeceğiz. Anne ve baba hastaneye geldiği zaman, 112'nin bir zinciri var. Deprem bölgesindeki illerin hangisinden çıkıyor olursa olsun 112 orada bir kayıt tutuyor, 'anne babası, yakını, amcası, dayısı' diye. Sonra buraya geliş şekilleri bazen uçakla oluyor veya farklı şekilde de olsa bu süreci tamamen Sağlık Bakanlığı sağlıklı bir şekilde yürütüyor. Bu bizim dışımızda. Biz buraya geldiğimiz zaman o kayıtları görüyoruz. Kayıtları görmeden hiçbir çocuğu anne babası da olsa 'Ben anne, babasıyım' diyen kişiye teslim etmiyoruz. Kayıtlarla çocuğu kesinlikle örtüştürüyoruz."

Koçyiğit, deprem bölgesinden hastanelere gelen çocukları Sağlık Bakanlığı ve mevcut kolluk kuvvetlerinin takip ettiğini aktararak, "Birinin gelip hastaneden çocuk alması, çocukları izinsiz götürmesi, çocuklarla ilgili bir işlem yapmasının mümkünatı yok. Herkesin gönlü rahat olsun, biz deprem gününün sabahından itibaren ekiplerimizi 7 gün 24 saat burada tutuyoruz, birinin bizim iznimizin dışında çocukları teslim alması mümkün değildir." şeklinde konuştu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Asrın felaketi DEPREM