Maldivler: Hint askerlerinin ilk grubu 10 Mart'tan önce ülkeden ayrılacak

TAKİP ET

Maldivler'de 17 Kasım 2023'te yemin ederek göreve başlayan Devlet Başkanı Muhammed Muizzu, muhalefetin...

Maldivler'de 17 Kasım 2023'te yemin ederek göreve başlayan Devlet Başkanı Muhammed Muizzu, muhalefetin eleştirilerine neden olan Hint askerlerinin ilk grubunun 10 Mart'a kadar ülkeden ayrılacağını açıkladı.

Yerel basında yer alan haberlere göre, Muizzu, Halk Meclisindeki oturumda yaptığı konuşmada, Maldivler'de konuşlandırılmış Hint askeri personelinin ilk grubunun geri gönderilmesi konusunda Hindistan ile mutabakata vardıklarını belirtti.

Muhalefetin eleştirilerinin hedefinde olan Hint askerlerinin ilk grubunun 10 Mart'a kadar gönderileceğini ifade eden Muizzu, kalan askeri personelin de 10 Mayıs'a kadar Maldivler'den ayrılacağını aktardı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada da hem Hindistan hem de Maldivler'in insani hizmetlerin devamının sağlanması amacıyla çözümler üzerine istişare ederek anlaşma sağladıklarını duyurdu.

- Muhalefet partisinin boykotu

Maldivler merkezli çevrim içi haber sitesi Adhadhu'ya göre, Muizzu'nun ilk başkanlık konuşmasını yaptığı Halk Meclisindeki oturumun açılışına yalnızca 24 milletvekili katılırken, 56 milletvekili oturumu boykot etti.

Muhalefetteki Maldivler Demokratik Partisi (MDP) ve Demokratlar, "hükümetin demokratik olmayan yöntemleri" nedeniyle oturumu boykot etmeye karar verdiklerini açıkladı.

Maldivler'de yerel yetkililer, ülkede bulunan 88 Hint askeri personelinin 15 Mart'a kadar ülkeden çekilmesini istemişti.

Maldivler'in hiçbir ülkenin arka bahçesi olmadığını kaydeden Muizzu da "Biz, bağımsız ve egemen bir devletiz." açıklamasında bulunmuştu.

Yeni seçilen Devlet Başkanı, seçim kampanyasında ülkenin dış politikasında Hindistan ile ilişkilere öncelik veren geleneksel tutumuna son vereceğini duyurmuş, göreve başladıktan kısa süre sonra Hint askeri personeli ve varlıklarının ülkeden çekilmesi talimatı vermişti.

Hindistan Maldivler Maldivler Devlet Başkanı Muhammed Muizzu