Mardin Artuklu Üniversitesinden Tunus'ta uluslararası sempozyum

TAKİP ET

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ), Tunus'un Hamamat kentinde 6'ncı Uluslararası İnsan, Toplum ve Sürdürülebilir...

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ), Tunus’un Hamamat kentinde 6'ncı Uluslararası İnsan, Toplum ve Sürdürülebilir Kalkınma Araştırmaları Sempozyumu düzenledi.

Tunus Kartaca Üniversitesi ve Tunus İbn Haldun Üniversitesi ile işbirliği içinde Saygın Bilim Derneği koordinasyonunda düzenlenen sempozyuma, MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Türkiye’nin Tunus Eğitim Müşaviri İlyas Yavuz’un yanı sıra onlarca ülkeden yüzlerce akademisyen katıldı.

Kartaca Üniversitesini temsilen sempozyumda konuşan Prof. Dr. Necm Dehhar, MAÜ işbirliğiyle Tunus’ta uluslararası bir sempozyum düzenledikleri için çok gururlu olduğunu söyledi.

Uluslararası katılım sağlanan sempozyumun birçok fikir alışverişine imkan tanıyacağının altını çizen Dehhar, "Türk üniversiteleri ile devam eden güzel işbirliğimizi, Tunus’ta sürdürmekten ziyadesiyle memnunuz. Bu sempozyum, karşılıklı ilmi tanışmalara, istişarelere ev sahipliği yapacak. Kültürel tanışıklık için önemli bir fırsat sunan sempozyuma katılan taraflara şükranlarımı sunuyorum." dedi.

- "MAÜ bir dünya üniversitesi olma yolunda"

Sempozyumda konuşan MAÜ Rektörü Prof. Dr. Özcoşar, akademik hayatında önemli bir yere sahip olan İbn Haldun’un memleketinde bu sempozyumu düzenlemekten dolayı çok mutlu olduğunu belirtti.

Üniversitelerin uluslararası çalışmalarının önemine vurgu yapan Özcoşar, MAÜ bünyesinde Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü kurduklarını ve üniversite olarak uluslararası ilişkilere özel önem verdiklerini söyledi.

Düzenledikleri ulusal çalışmaların yanı sıra işbirliği yaptıkları uluslararası çalıştay, kongre, konferans ve paneller ile MAÜ’yü uluslararası bir kongre merkezi haline getirdiklerini belirten Özcoşar, "16 farklı ülkede 46 farklı üniversite ile 79 ikili anlaşmaya imza attık. Dünyanın önemli bir tarih, kültür ve turizm rotası olan kadim şehir Mardin’in tek üniversitesi olan MAÜ bir dünya üniversitesi olma yolunda." ifadelerini kullandı.

- Sempozyumda İbn Haldun vurgusu

MAÜ Rektörü Özcoşar, sempozyuma ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede de İbn Haldun’un sosyal ve modern bilimlere ilham veren çok geniş bir arka plana sahip teorik araştırmaları olduğuna dikkati çekti.

Özcoşar, “Bu araştırmaların İslam dünyasında modern dönemde yeniden gündeme gelmesiyle sosyal bilimlere ışık tutabilecek yeni teorilere dönüşebilmesi hem İslam dünyası açısından hem de modern bilimin çıkmazları açısından çok büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Bu sebeple Tunus’ta İbn Haldun’un memleketinde bu sempozyumu yapıyor olmak açıkçası biz akademisyenler için oldukça önemli ve anlamlı." diye konuştu.

- Sempozyuma 23 ülkeden 350’yi aşkın akademisyen katılıyor

Sempozyumun İslam dünyasındaki akademisyenler arasında bir araya gelmeyi ve etkileşimi artırmayı hedeflediğini belirten Özcoşar, şunları söyledi:

"23 ülkeden 350’yi aşkın akademisyenin katıldığı bir sempozyum, İslam dünyası açısından kalkınma teorilerini kendi geleneğinden ilham alarak modern dünyanın düşünce yapısıyla meczedebilen bir teorik alt yapıya kavuşturması açısından çok önem arz etmekte. Somut olarak İslam dünyasında emperyal diyebileceğimiz, modern bilime karşı kendi bilim anlayışını ve bilimsel teorilerini yeni bir akademik anlayışın ortaya çıkarması açısından bu tür çalışmaları önemli ve anlamlı buluyorum."

Bu yıl 137’si Türkiye'den 350’nin üzerinde akademisyenin katkı sunduğu Uluslararası İnsan, Toplum ve Sürdürülebilir Kalkınma Araştırmaları Sempozyumu her yıl farklı bir ülkede düzenleniyor.

İbn Haldun İnsan Toplum ve Sürdürülebilir Kalkınma Sempozyumu Mardin Artuklu Üniversitesi Tunus