Meksika'da düzenlenen "Palenque Göç Zirvesi" sona erdi

TAKİP ET

Meksika'da, 11 Latin Amerika ülkesinin katılımıyla gerçekleştirilen "Palenque Göç Zirvesi" yayımlanan ortak...

Meksika'da, 11 Latin Amerika ülkesinin katılımıyla gerçekleştirilen "Palenque Göç Zirvesi" yayımlanan ortak deklarasyonla sona erdi.

Meksika'nın ev sahipliğinde tarihi Palenque kentinde bir araya gelen ülke liderleri, zirve kapsamında, göçün yol açtığı sorunları ele aldı.

Meksika Dışişleri Bakanı Alicia Barcena'nın okuduğu 13 maddelik ortak deklarasyonda, göçmenlerin yaşam hakkına ve onuruna saygı duyulması çağrısında bulunarak, uygulanan tek taraflı baskıcı tedbirlerin, halkı ve savunmasız insanları olumsuz etkilediğini belirtti.

Deklarasyonda göçün "düzenli, güvenli ve yasal şekilde" garanti altına alınması gerektiğinin altı çizilerek, "Bölgemizin mevcut gerçekliğine uygun şekilde göç politikalarının benimsenmesi gerekiyor. ABD'nin Küba, Haiti ve Venezuela gibi ülkelerden gelen başvurulara öncelik tanıyıp geri kalanları sınır dışı etmesi düzensiz göçü daha da teşvik ediyor." denildi.

Gıdada kendine yeterlilik, çevrenin korunması, enerji güvenliği, ticaret, yatırım ve organize suçla mücadelede işbirliğinin önemine işaret edilen deklarasyonda, zirveye katılan ülkelerin ilk etapta "Bir eylem planı geliştirilmesi" konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.

- Haiti'ye destek

Haiti'nin içinde bulunduğu ekonomik ve güvenlik krizine dikkatin çekildiği deklarasyonda ada ülkesinin yeniden normalleşmeye geçmesi için her türlü desteğin verileceğinin altı çizildi.

Deklarasyonda Küba ve Venezuela'ya yönelik uygulanan tek taraflı baskıcı yaptırımların, halka zarar veren bu uygulamaların kaldırılması çağrısında bulunuldu.

Zirveye, Meksika Devlet Başkanı Andres Lopez Obrador'un katılmasının yanı sıra Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro ve Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Canel de katıldı.

Belice, Kosta Rika, Ekvador, Guatemala ve Panama ise devlet başkanı yardımcısı düzeyinde zirvede yer aldı.

"Palenque Göç Zirvesi" Meksika ortak deklarasyon