Mescidi Aksa'nın minberi için yaptığı merdiven küpeşte tablasını Gazzeliler için satışa sundu

TAKİP ET

Ürdün hükümeti tarafından yaptırılan restorasyon kapsamında Mescid-i Aksa'nın 1969'da yakılan minberinin onarımı için çalışan ekipte ustabaşı olarak görev yapan kündekari ustası Hasan Ercan ile oğlu Abdülvahid Ercan, minber için yaptığı ve 20 yıldır hatıra olarak sakladığı parçayı Gazzelilere destek için çevrim içi müzayede ile satacak

Mescid-i Aksa'nın 1969 yılında yakılan ahşap kündekari minberinin 2002 yılında yeniden yapılması için Türk ustalarınca yapılan minberin sol merdiven küpeşte tablasının 20 yıldır muhafaza altına alınan parçası, Gazzelilere destek için satışa çıkarıldı.

Amber Sanat'tan yapılan yazılı açıklamada, bir Türk beyi olan Nureddin Zengi tarafından 1168 yılında Türk kündekari ustalarına yaptırılan ve Selahaddin Eyyübi'nin Kudüs'ü 1187 yılında fethetmesi ile fethin bir nişanesi olarak Mescidi Aksa'da mihrabın sağ tarafına yerleştirilen ahşap kündekari minberinin, 1969 yılında fanatik Yahudilerce yakılarak kullanılamaz hale getirildiği anlatıldı.

Açıklamada, 2000'lerin başında Ürdün yönetimince bir araya getirilen bilim adamları, akademisyenler ve sanatkarlardan oluşan bir ekip tarafından bu minberin tamamen aslına uygun şekilde yeniden yapılması için çalışmalara başlandığı aktarıldı.

Minberin 800 yıl sonra yine Türk kündekari ustaları tarafından yapıldığı belirtilen açıklamada, "Bu müthiş eser, kündekari ustası Hasan Ercan öncülüğünde, Abdülvahid Ercan ve diğer Türk ustalar tarafından orijinali ile birebir aynı ölçülerde ve geleneksel tekniklerle yapıştırıcı ve çivi kullanmadan, tamamen el işçiliğiyle üretilerek, birbirine geçme yaklaşık 16 bin 500 ahşap parçadan oluşacak şekilde yaklaşık 3 yılda tamamlandı ve eski minberin olduğu yere yeniden konuldu." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Hasan Ercan'ın minberin yapımında kullandığı sol merdiven küpeşte tablasının elinde kalan fazla parçasını bir hatıra olarak 20 yıldır muhafaza ettiği anlatılarak, bu parçanın Amber Sanat'ın internet sitesi üzerinden çevrim içi müzayedede satışa çıkarıldığı kaydedildi.

Buradan elde edilecek gelirin tamamının son dönemde Gazze'de yaşanan savaştan ve katliamdan zarar gören Gazze halkına insani yardım olarak bağışlanacağı ifade edilen açıklamada, müzayedenin 25 Kasım akşamına kadar süreceği belirtildi.

- "Buradan elde edilen gelir Türk Diyanet Vakfına bağışlanacak"

AA muhabirine açıklama yapan kündekari ustası Abdülvahid Ercan, babası Hasan Ercan ve bir grup Türk usta ile 2002-2005 yıllarında Mescid-i Aksa'nın ahşap kündekari minberinin yapımı için çalıştıklarını anlattı.

Bu çalışma sırasında her kısım için fazladan yedek parçalar yaptıklarını anlatan Ercan, bunlardan biri olan sol iç küpeşte parçalarından birini 20 yıldır muhafaza altına alıyorduk. Şimdi de bu parçayı Beykoz imam Hatipliler Derneği ( BİHMENDER ) olarak Gazzelilere destek olabilmek için satışa sunduk. Müzayede 25 Kasım'a kadar sürecek. Buradan elde edilen gelir Türk Diyanet Vakfına bağışlanacak." dedi. "

Filistin gazze Mescidi Aksa