Milli Eğitim Bakanlığının 2023 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

TAKİP ET

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: (2) - "Sınava girme şartlarını sağlayan öğretmenlerimizin yüzde 95'i Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili süreçlere başvurmuştur, başvuranların yüzde 99'u eğitimlerini tamamlamıştır. Eğitimlerini tamamlayan öğretmenlerimizin yüzde 98'i de sınava başvurmuştur"

TBMM Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, şartları sağlayan öğretmenlerin yüzde 95'inin Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili süreçlere başvurduğunu, başvuranların yüzde 99'unun eğitimlerini tamamladığını, sınava başvuru oranının da yüzde 98 olduğunu bildirdi.

Özer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2023 yılı bütçesinin sunumunda, 334 bin 541 özel eğitim öğrencisinin, kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla akranlarıyla aynı sınıfta; özel eğitim anaokulu, üç farklı kademede uygulama okulları ve özel eğitim meslek okullarında 59 bin 635 özel eğitim öğrencisine, ayrıca hastanelerde 993 öğrenciye ve evlerinde ise 10 bin 578 öğrenciye eğitim hizmeti sunulduğunu anlattı.

Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin, ilk kez bu yaz döneminde eğitim aldıkları kurumlara taşınmasını sağlayarak eğitimlerini sürdürebilme imkanı getirdiklerini belirten Özer, bu bağlamda özel eğitim öğrencilerinin koşullarını iyileştirmek ve eğitimde fırsat eşitliğini teşvik etmek için önemli bir adım daha attıklarını kaydetti.

Özer, engeli olan 18 yaş üstü vatandaşlara sürekli eğitim desteği sağlamak üzere ilk kez engelli halk eğitim merkezleri kurduklarını, bu uygulamayı yıl sonuna kadar 81 ile, 2023 sonuna kadar da tüm ilçelere yaygınlaştıracaklarını söyledi.

- "Mesleki eğitimi çok boyutlu desteklemeye devam edeceğiz"

Bakan Özer, geçmişte katsayı uygulamaları gibi haksız ve adaletsiz dış müdahalelerin, meslek liselerinin itibar kaybına uğramasına yol açtığına işaret ederek bu etkinin eğitim sisteminin ötesinde iş gücü piyasasında da derinden hissedildiğini belirtti.

Son yıllarda mesleki eğitimi güçlendirmek için eğitim verdikleri tüm alanlarda sektör temsilcileriyle iş birliği yaparak mesleki eğitimi tüm öğrenciler tarafından tercih edilebilir hale getirilmesini sağladıklarını bildiren Özer, meslek liselerini güçlendirmek için yürüttükleri çalışmalara ilişkin detaylı bilgi verdi.

Mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısının 950 bine ulaştığına dikkati çeken Özer, "2022 hedefimiz 1 milyon gencimizi mesleki eğitim merkezleri ile buluşturmaktı. Kasım ayına gelmeden bu hedefe ulaşmış bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. 2023 yılında da mesleki eğitimi çok boyutlu olarak desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

Özer, mesleki eğitimde kısa sürede elde ettikleri başarıların uluslararası eğitim camiasının da dikkatini çektiğini ve bu başarıların diğer ülkelerle de paylaşılması için OECD'nin düzenlediği Mesleki Eğitim Zirvesi'nin ilk kez 1 Aralık 2022'de İstanbul'da yapılmasının kararlaştırıldığını kaydetti.

- Öğretmenlere teşekkür

Milli Eğitim Bakanı Özer, öğretmenlerin mesleki gelişiminin desteklenmesi konusunda yürüttükleri çalışmaları anlatarak Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili sürecin başarılı şekilde devam ettiğini vurguladı.

Özer, "(Uzman ve başöğretmenlik) Sınava girme şartlarını sağlayan öğretmenlerimizin yüzde 95'i Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili süreçlere başvurmuştur, başvuranların yüzde 99'u eğitimlerini tamamlamıştır. Ayrıca eğitimlerini tamamlayan öğretmenlerimizin yüzde 98'i de sınava başvurmuştur. Öğretmenlerimize, Öğretmenlik Meslek Kanunu'na göstermiş oldukları teveccühten dolayı hassaten teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Eğitimin, ülkenin yarınını şekillendiren en önemli unsur ve insana dair yapılacak yatırımların en değerlisi olduğunu vurgulayan Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümetimiz, bu bilinçle hareket etmekte, eğitim alanına yönelik yatırımlarını bilimsel ve pedagojik gelişmelerle koşut bir şekilde sürdürmektedir. Milli Eğitim Bakanı olarak şahsım, eğitim camiamız ve milletimiz adına genel bütçeden her daim en büyük payı eğitime ayırma geleneğini başlatan ve kararlı bir şekilde sürdüren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, bu sürece katkısı olan ve bize destek veren herkese şükranlarımı arz ediyorum. Eğitimin ortak memleket meselesi olarak görülüp bu desteğin sürdürülmesi önemlidir. Komisyonumuzun da bu desteği vereceğine olan inancım tamdır. Vereceğiniz destek için bir kez daha teşekkür ediyorum."

Özer, 2023 yılında, bakanlığına 435 milyar 351 milyon 82 bin lira bütçe tahsis edildiğini bildirdi.

(Bitti)

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Öğretmenlik Meslek Kanunu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu