Mısır Cumhurbaşkanı, ABD Savunma Bakanı ile barış ve istikrara yönelik çabaları görüştü

TAKİP ET

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Orta Doğu turu kapsamında ülkeye gelen ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'i başkent Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti - Sisi, görüşmede, Filistin topraklarında sükunete ulaşılması için uluslararası çabaları yoğunlaştırmanın önemine dikkati çekti

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile küresel krizler karşısında barış ve istikrara yönelik çabaların güçlendirilmesinin yollarını ele aldı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Sisi, Orta Doğu turu kapsamında ülkeye gelen ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile başkent Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüştü.

Bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alındığı görüşmede, küresel krizler karşısında barış ve istikrara yönelik çabaların güçlendirilmesinin yollarının masaya yatırıldığı kaydedildi.

Mısır Cumhurbaşkanı'nın İsrail ile Filistin arasında arabuluculuk rolünde olduğu hatırlatılan açıklamada, Sisi'nin, Filistin topraklarında sükunete ulaşılması için uluslararası çabaları yoğunlaştırmanın önemine dikkati çektiği aktarıldı.

- "ABD, Mısır ile stratejik işbirliği ve ortaklığı geliştirmeye istekli"

Sisi'nin, görüşmede, perşembe günü İsrail'i ziyaret edecek olan ABD Savunma Bakanı Austin'e, "tek taraflı önlemlerin ve tırmanışı durdurmanın önemini" vurguladığı belirtildi.

İki devletli çözümün, tüm bölge halklarının yararına adil ve kapsamlı bir barışa ulaşmanın yolu olduğunu kaydeden Sisi'nin, ülkesinin ABD ile stratejik ortaklığı güçlendirme ve başta askeri ve güvenlik alanları olmak üzere çeşitli alanlarda mevcut işbirliği ve koordinasyonu yoğunlaştırma konusunda istekli olduğunu vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada, ABD Savunma Bakanı Austin'in, "ABD'nin de özellikle savunma işbirliği alanında olmak üzere Mısır ile stratejik işbirliği ve ortaklığı geliştirmeye devam etme isteğinde olduğunu" söylediği ifade edildi.

- ABD ile Mısır Savunma Bakanları görüştü

Öte yandan, Mısır Savunma Bakanı Orgeneral Muhammed Zeki de, Mısır'ı ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Austin ve beraberindeki heyet ile görüştü.

Savunma Bakanlığı'nın Facebook hesabından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, mevcut bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele alınırken, iki ülke silahlı kuvvetleri arasındaki askeri işbirliğinin güçlendirilmesi değerlendirildi.

Mısır ve ABD arasında ortak tatbikat dosyasının görüşüldüğü belirtilen açıklamada, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasının yollarının ele alındığına işaret edildi.

Austin, Kahire'ye ulaştığında paylaştığı mesajında, "ABD ile Mısır arasındaki savunma ortaklığı, bu bölgeye olan bağlılığımızın temel direğidir." ifadelerini kullanmıştı.

ABD Savunma Bakanı Austin, dün sürpriz ziyarette bulunduğu Irak'ın başkenti Bağdat'ta basın toplantısı düzenlemişti. Austin toplantıda, Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın bitirilmesi için Bağdat yönetimine destek sunmayı sürdürdüklerini söylemişti.

ABD ateşkes Filistin Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi