Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Kanada ve İtalya Başbakanları ile "Gazze'deki askeri gerilimi" görüştü

TAKİP ET

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve İtalya Başbakanı Georgia Meloni ile Gazze...

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve İtalya Başbakanı Georgia Meloni ile Gazze Şeridi’ndeki askeri gerilime yönelik son gelişmeleri değerlendirdi.

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Sisi, Kanada Başbakanı Trudeau ve İtalya Başbakanı Meloni ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İsrail-Filistin arasındaki askeri gerilime yönelik gelişmelerin ele alındığı görüşmede, "Gazze Şeridi’ne insani yardımların gönderilmesi, Mısır’ın krizin siyasi yollarla kontrol altına alınması ve şiddetin bölgede yayılmasını engellemeye yönelik diplomatik girişimleri" masaya yatırıldı.

“Gazze Şeridi'ndeki mevcut bölgesel durum ve askeri operasyonların” görüşüldüğü Sisi ve Meloni görüşmesinde ise taraflar, bölgedeki gerilimi artırmaktan kaçınarak insani ve güvenlik sorununun çözümüne yönelik uluslararası ve bölgesel çabaların artırılması konusunda mutabık kaldı.

- İsrail-Filistin çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 299’u asker 1309 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 2 bin 778 kişinin öldüğünü, 10 binden fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 59 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 1250 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

İsrail'in saldırılarında ayrıca 11 gazeteci yaşamını yitirmişti.

Lübnan’ın güneyindeki İsrail sınırında 8 Ekim'den bu yana Hizbullah ve İsrail ordusu arasında çıkan çatışmalarda ise şu ana kadar 3 sivil ile 4 Hizbullah milisi ve 2 Filistin İslami Cihad Hareketi üyesi öldü.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri öldü.

Gazze Şeridi İtalya Kanada Mısır