Mısır'da eski Devlet Denetleme Kurulu Başkanı tahliye edildi

TAKİP ET

Hişam Cenine'nin, Mısırlı muhalif Memduh Hamza'nın yaklaşık 3 yıl sonra ülkeye dönmesinin ardından serbest bırakılması dikkati çekti

Mısır'da "orduya ve devlet kurumlarına hakaret eden haberler yayınlamak" suçlamasıyla 2018'de 5 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Hişam Cenine (69), mahkumiyet süresini tamamlamasının ardından tahliye edildi.

Cenine'nin avukatı Nasır Emin Facebook hesabından yaptığı açıklamada tahliyesinin ardından müvekkiliyle telefonda görüştüğünü aktarırken, kızı Şuruk da sosyal medyadan babasının Kahire'deki evinin önünde çekilen bir fotoğrafını paylaştı. Şuruk, babasının eve ulaştığını yazdı.

Eski Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Cenine'nin, Mısırlı muhalif Memduh Hamza'nın yaklaşık 3 yıl sonra ülkeye dönmesinin ardından serbest bırakılması dikkati çekti.

Hamza, 12 Şubat'ta Facebook hesabından yayınladığı videoda, bir güvenlik görevlisinin kendisini havaalanında karşılayarak "Mısır'ın kendi vatandaşlarından faydalanmak istediğini ve ülkelerine dönmeleri için kucak açtığını" söylediğini aktarmıştı.

Yurt dışındaki muhaliflerin önde gelen isimlerinden biri olan Hamza, 3 yıl 4 ay önce Mısır'dan ayrılmıştı.

- Hişam Cenine kimdir?

Eski Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Hişam Cenine, Şubat 2018'de Askeri Savcılık kararıyla gözaltına alındı.

Cenine'nin gözaltı süreci eski Genelkurmay Başkanı Sami Anan'ın cumhurbaşkanlığına adaylığını açıkladığı dönemde denk geliyor. Anan, seçilmesi durumunda Cumhurbaşkanı yardımcılığına Cenine'yi getireceğini duyurmuş, Cenine de Hüsnü Mübarek dönemi ve 25 Ocak Devrimi sürecine ilişkin Anan'ın elinde ülkenin yönetim kadrosunu suçlu duruma düşürecek belgeler olduğunu açıklamıştı.

Hişam Cenine, 2011 öncesinde Mısır'da yargının bağımsızlığı hareketinin önemli sembollerinden biri olarak tanınıyordu. Cenine 2011-2016 yıllarında başkanlığını yürüttüğü kurumda Mısır'daki yolsuzluklara ilişkin rakamları açıklamasının ardından görevden alınmıştı.

Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Hişam Cenine Mısır tahliye