Mısır, Nil suları ve Nahda konusunu siyasallaştırdığına dair iddiaları yalanladı

TAKİP ET

Mısır, Hedasi (Nahda) Barajı krizinin "siyasallaştırıldığını" yalanlayarak, on yıldan uzun süredir krizin çözüme...

Mısır, Hedasi (Nahda) Barajı krizinin "siyasallaştırıldığını" yalanlayarak, on yıldan uzun süredir krizin çözüme ulaşamaması nedeniyle Etiyopya'yı "uzlaşmazlıkla" suçladı.

Mısır'ın Afrika'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Hamdi Sened Luza yaptığı yazılı açıklamada, bu açıklamayı Etiyopya Dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Mesganu Arga'ının Mısır'ı Nil Nehri dosyasını ve Hedasi Barajı'nı siyasallaştırmaya çalışmakla suçlamasına yanıt olarak yaptığını belirtti.

Luza, Mısır'ın bu projenin kendi su güvenliği üzerindeki yansımalarıyla ilgili endişelerinin gerçekleri yansıttığını ve belgelenmiş bilimsel çalışmalara dayandığını aktardı.

Mısırlı yetkili, açıklamasında "Etiyopya'nın Mısır'ın Hedasi Barajı meselesini siyasallaştırdığına dair sürekli ortaya attığı iddialar, yasal sorumluluktan kaçma, uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilkelerini hiçe sayma girişimidir." ifadelerine yer verdi.

Etiyopyalı yetkililerin, Afrika Birliği himayesinde müzakereleri yeniden başlatma arzularını ifade etmeye devam etmelerinin "üzücü" olduğunu kaydeden Luza, bunun anlaşma olmaksızın, barajın doldurulması için yeni bir vakit kazanma çabası ve Adis Ababa'nın müzakere kapsamı dışında tek taraflı yöneliminin bir başka delili olduğuna dikkati çekti.

Arga daha önce Afrika Birliği Müzakere Başkanı ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, "Mısır'ın Nil suları ve Hedasi Barajı'nı siyasallaştırma çabasının" taraflardan herhangi birine bir fayda sağlamadığını belirtmişti.

Müzakerelerin önemine değinen Arga, Afrika Birliği gözetiminde üçlü müzakerelerin sürmesinin zorunlu olduğu konusunda ülkesinin değişmez tutumu içinde olduğuna işaret etti.


Etiyopya Hedasi Barajı Mısır Nil Nehri