Mısır, Sudan'da "siyasi çözümü hızlandırmak" için düzenlenen çalıştaya ev sahipliği yapıyor

TAKİP ET

Sudanlı siyasi taraflar, Mısır'ın ev sahipliğinde fikir birliğine varmak ve mevcut siyasi uzlaşmayı hızlandırmak...

Sudanlı siyasi taraflar, Mısır'ın ev sahipliğinde fikir birliğine varmak ve mevcut siyasi uzlaşmayı hızlandırmak amacıyla başkent Kahire'de siyasi çalıştay başlattı.

Mısır resmi ajansı MENA'nın haberinde, "Herkese Yetecek bir Sudan'a Doğru Demokratik Dönüşüm Ufukları" sloganıyla başkent Kahire'de düzenlenen siyasi çalıştaya çok sayıda Sudanlı siyasi aktörün katıldığı belirtildi.

Haberde, çalıştayın, Sudan ulusal platformunu temsil etme arzusuyla ülkede mutabakata varılmasına yol açacak ciddi diyalog çerçevesinde etkin çözümlere ihtiyaç duyan konuları tartışmak için gerçekleştirildiği aktarıldı.

MENA'nın haberinde, çalıştaya katılanlar ve tartışılacak konuların neler olduğuna dair bilgi verilmedi.

- Son günlerdeki Mısır çabaları

Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil, 2 Ocak'ta resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Sudan'da siyasi güçlerle de görüşmüştü.

Mısır'ın Hartum Büyükelçisi Hani Salah ise 10 Ocak'ta, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'a ülkesinin "Sudan'da Hızlı Siyasi Çözüm" şeklindeki bir girişimini sunmuştu.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, 11 Ocak'ta, Sudan Dışişleri Bakanı Ali Sadık'ı telefonla arayarak, ülkedeki krizin çözümüne yönelik atılan adımların ikinci aşamaya ulaşmasından dolayı tebrik etmiş, ülkesinin Sudan'da daha fazla ulusal uzlaşı arzusunda olduğunu söylemişti.

- Sudan'daki "çerçeve anlaşma"

Sudan'da 5 Aralık 2022'de, siyasi krizin sona erdirilmesi amacıyla askerlerle "çerçeve anlaşma" imzalayan sivil güçler, 8 Ocak'ta, mevcut siyasi sürecin yeni geçiş dönemine zemin hazırlayacak ve tarafları nihai anlaşmaya götürecek son aşamasını başlatmıştı.

Tarafların başlattıkları ikinci aşama sonrasında nihai anlaşmanın imzalanması ve başbakanın belirlenmesinin ardından 2 yıl sürecek yeni geçiş dönemi başlayacak.

Nihai anlaşma; adalet, güvenlik ve askeri reform, barış anlaşmasının gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi, eski rejimin izlerini ortadan kaldırma ve Doğu Sudan meselesi olmak üzere 5 temel konuyu kapsıyor.

Çalıştay Mısır Sudan